IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Михаил Димитров: Ответните мерки и политики на зеления преход са неефективни

Енергийните цени са една от спънките пред германската и европейската индустрия и това спира инвеститорите, посочи финансовият анализатор в ПФБК

23:24 | 18.09.24 г. 7
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Енергийните цени са една от спънките пред германската и европейската индустрия и това спира инвеститорите. Отказът и отричането на ядрената енергетика от политиките за чиста енергия в Германия е една основните причини за икономическия спад на страната. Страната е все по-притисната от спад в доверието на инвеститорите, след като не се справи с липсата на евтините енергийни доставки от Русия и все още страда от високи цени на енергията. Ответните мерки и предприетите политики по отношение на зеления преход са неефективни. Това мнение изрази в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Михаил Димитров, финансов анализатор в "Първа финансова брокерска къща".

Той посочи, че лошите новини за Германия не са от вчера. „Те са поне от няколко години, като няма тенденция за подобрение, дори напротив. Германия беше индустриалният лидер в Европа и като такъв е много зависима от енергийните ресурси. Макар да спаднаха с много от пиковите нива през 2022 г., те все още са няколко пъти над тези в основните конкуренти САЩ и Китай“, отбеляза Димитров.

Според него проблемите в Германия са на фона на цялостното изоставане на европейската икономика от основните конкуренти САЩ и Китай.

Михаил Димитров описа представения преди по-малко от седмица доклад на Марио Драги за повишаване на конкурентоспособността на Европа като „интересен, изключително точен и отрезвяващ в своите констатации“. Той обаче е „със смесено мнение, особено по предложението за между 750 и 800 млрд. евро споделен дълг“, и съобщи, че фискално консервативни държави като Германия и Нидерландия вече са се възпротивили.

Финансовият анализатор е на едно мнение с германския министър на финансите, който казва, че не субсидиите, а прекалените регулации и „хомотът“ върху бизнеса са големият проблем.

Михаил Димитров смята, че Европа може да смекчи част от тези регулации, но това означава, че европейските институции губят част от своята сила. Въпреки това той е категоричен, че този процес е нужен и „определено трябва да се случи“. И добави, че регулациите върху финансовия сектор са задушващи и няма как да се очаква да се развива при такава административна тежест.

На въпроса защо Европа не може да произведе онези големи технологични и иновативни компании, Димитров посочи, че причината е в структурирането на икономиките. „В Щатите един от най-големите инвеститори са бъдещите пенсионери, защото средствата за тяхното пенсиониране са инвестирани на капиталовия пазар, а в Европа повечето системи са изградени на разходно покривен принцип – сегашните работещи плащат пенсиите на сегашните пенсионери, което оставя капиталовият пазар встрани. Трябва да се мисли за някакъв вид пенсионна реформа, насочена към капиталовия пазар. В доклада на Драги е записано създаването на единен капиталов пазар, който може да помогне, но не е панацея“, посочи финансовият анализатор.

Друг проблем, който финансовият анализатор отбеляза като причина за намаления интерес на инвеститорите, е данъчната система на Стария континент, която отблъсква топ талантите си, които отиват да развиват иновативните си технологии в САЩ. „Данъчното облагане е пряко зависимо от демографските проблеми, които Европа изпитва, и заплашват социалния модел на континента“, коментира Димитров и напомни, че Европа е известна със своя социален модел, но смята, че при настоящата демографска карта той не би могъл да съществува.

Той дори прогнозира, че през следващото десетилетие ще има сериозни проблеми, свързани с пенсионните системи, тъй като раждаемостта е ниска, населението застарява и голяма част от него тепърва ще излиза от пазара на труда.

Какви реформи трябва да се направят в пенсионния модел на Европа? Трябва ли Европейският съюз да е отворен към инвестиции от Китай и Азия? Ще има ли промяна в зелената политика на Европа?

Целият коментар вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 седмица
От #5: Разкъсването на икономическите връзки на Европа с Китай и Русия ликвидира Европа като икономика и тежко удари по Китай. Допълнително тръмпистката политика на брутален терор върху китайския износ за САЩ добави проблеми за Китай, които вече дават горчив плод. И толкоз! А който не е съгласен и иска да се бори срещу това, да заповяда - американската военна мощ в комбинация с банково-финансовата машина е на разположение на желаещите! И те така! Останалото е само пляммпане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 седмица
Затова и решението на проблемите на ЕС трябва да се търсят главно в отстраняването на причините за тях - най-рационалното нещо, които винаги са правили умните хора, а не лекуването на последствията, както правят гллуппаците като Драги - то ако икономика се лекуваше с дългове, американците щяха да са на Марс с икономиката си. Всеки с акъл може да види кога американската икономика живна - когато американската груба сила отстрани причините за проблемите, а именно - конкуренцията на Европа и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 седмица
*Според него проблемите в Германия са на фона на цялостното изоставане на европейската икономика от основните конкуренти САЩ и Китай.* - Не иска много акъл, за да се види от кога рязко, за 10-15 години европейската икономика рязко изостана от тези на САЩ и Китай и да се посочи причината: началото на процеса е 01.12.2009 г, а събитието е влизането в сила на Лисабонския договор, с който се конституира ЕС - ЕССР. От тогава и ЕК се разпаса в ролята си на ЦК и Политбюро и пое делата на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 1 седмица
До: гъбко Това си е реалност , да, но прикрива факта,че в Германия електроенергията за бизнеса се субсидира от потребителите, които плащат средно 40 евроцента на киловатчас .Това няма как да не се отрази на икономиката, през намаленото потребление на други стоки и услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 1 седмица
Малка поправка-в Щатите пенсионната система е смесена.Основаната част, системата Social Security е разходопокривна, точно както и в Европа и в България.Допълнителните пенсионни схеми са капиталови, такива от типа на 401(к) и IRA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 21
гъбко
преди 1 седмица
ГазЪт и петролЪт от държавата на наемните убийци никога не е бил ефффтин!, а удобно близко! Ефффтин е катарският газ, ефффтин е саудитският петрол, всички други са скъпи в сравнение с тях, обикновено в пъти по-скъпи! Електроенергията в Германия за бизнеса се движи в рамките на 0,08-0,10 евра за кВтч, в УСАто според щатът $0,078-0,085 за кВтч, в Поднебесната империя е пак според регионът но около $0,08-0,09 за кВтч, в ядрено-въглищната сила България е около 0,12-014 евра за кВтч. Това е реалност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още