IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Взривове на пейджъри взеха девет жертви при най-големия пробив в сигурността на „Хизбула“

Операцията, за която е обвинявано израелското разузнаване, е била подготвяна от месеци

08:51 | 18.09.24 г. 5
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Израелската разузнавателна служба „Мосад" е поставила взривни устройства в 5000 пейджъра, внесени от ливанската групировка „Хизбула“ месеци преди взривяването им във вторник, съобщиха високопоставен представител на ливанската служба за сигурност и друг източник, цитирани от Ройтерс.

Операцията беше безпрецедентен пробив в сигурността на „Хизбула“, при който хиляди пейджъри бяха взривени в Ливан, отнемайки живота на девет души и ранявайки близо 3000 други, включително бойци на групировката и иранския пратеник в Бейрут.

Източник от ливанската служба за сигурност заяви, че пейджърите били от базираната в Тайван компания Gold Apollo, но компанията съобщи в комюнике, че не е произвела устройствата. Тя допълни, че те били произведени от компанията BAC, която има лиценз да използва бранда ѝ.

Подкрепяната от Израел „Хизбула“ обеща да предприеме ответни мерки срещу Израел, чиято армия отказа коментар за експлозиите.

„Хизбула“ заяви в комюнике в сряда, че „съпротивата ще продължи днес като във всеки друг ден“, както и операциите ѝ в подкрепа на Газа, нейните хора и съпротивата ѝ, „които са отделен път от суровото наказание, което криминалният враг (Израел) трябва да очаква в отговор на клането във вторник“.

Заговорът изглежда е подготвян от много месеци, съобщиха редица източници пред Ройтерс.

Високопоставен представител на ливанската служба за сигурност заяви, че групата е поръчала 5000 пейджъра от Gold Apollo, които според редица източници били внесени в страната по-рано тази година.

Основателят на Gold Apollo Хсу Чин-Куан заяви, че пейджърите, използвани в експлозията, са били произведени от компания в Европа, която има правото да използва бранда на неговата компания. Споменатата в съобщение компания е BAC, но Хсу отказа да коментира къде се намира тя.

„Продуктът не беше наш. Той само имаше нашия бранд“, каза той пред репортери в централата на компанията в северния тайвански град Ню Тайпе в сряда.

Високопоставен представител на ливанската служба за сигурност съобщи, че моделът на пейджърите е AR-924, който подобно на други пейджъри безжично получава и показва текстови съобщения, но не може да прави телефонни обаждания.

Gold Apollo съобщи в комюнике, че моделът AR-924 е произведен и продаван от BAC.

Бойците на „Хизбула“ използват пейджъри като нискотехнологично средство за комуникация в опит да избегнат проследяването на локацията от израелските служби, съобщиха двама източници, запознати с операциите на групировката.

Но според високопоставен ливански представител устройствата са били променени от израелската разузнавателна служба „на производствено ниво“.

„Мосад" постави борд в устройството с взривен материал, който получава код. Засичането му е много трудно по какъвто и да е начин, дори с устройство или скенер“, допълни източникът.

Той уточни, че 3000 пейджъра са избухнали, когато до тях били изпратени кодирани съобщения, те активирали едновременно експлозивите.

Друг източник на силите за сигурност заяви пред Ройтерс, че до три грама взривни вещества са били скрити в новите пейджъри, които са останали „незабелязани“ от „Хизбула“ с месеци.

Хсу заяви, че не знае как е възможно пейджърите да бъдат настроени да се взривят.

Представител на „Хизбула“ заяви, че взривовете са най-големият пробив в сигурността на групировката от началото на конфликта между Израел и съюзника на „Хизбула“ „Хамас“ на 7 октомври.

През февруари „Хизбула“ създаде план, който целеше да запълни празноти в разузнавателната инфраструктура на групировката. Около 170 бойци вече бяха убити при целенасочени израелски удари срещу Ливан, включително високопоставен командир и представител на „Хамас“ в Бейрут.

В телевизионно обръщение на 13 февруари генералният секретар на групировката Хасан Насрала предупреди поддръжниците, че телефоните им са по-опасни от израелските шпиони и допълни, че те трябва да ги счупят, заровят или заключат в желязна кутия.

Вместо това групировката избра да раздава пейджъри на членовете на „Хизбула“ в различните клонове на групировката – от бойци до лекари, работещи в спасителните ѝ служби.

Взривовете са осакатили множество членове на „Хизбула“, се вижда на кадри от болници. Ранените мъже имаха наранявания на лицето с различна степен на сериозност, липсващи пръсти и зеещи рани на бедрото, където вероятно са били носени пейджърите.

Взривяването на пейджърите се случва в момент на нарастващо притеснение относно напрежението между Израел и „Хизбула“, което прерасна в трансгранична война от началото на конфликта в Газа през октомври м. г.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви пред министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, че прозорецът за намиране на дипломатическо решение на безизходицата с „Хизбула“ в Южен Ливан се затваря.

Въпреки това експерти казват, че не смятат взривовете на пейджърите за знак за предстояща израелска сухопътна офанзива. Тя по-скоро е знак за явно дълбокото проникване на израелското разузнаване в „Хизбула“.

„Това показва способността на Израел да се внедрява в противниците си по забележително драматичен начин“, коментира Пол Пилар, който има 28-годишен опит в американската разузнавателна общност, основно в ЦРУ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
дрилър
преди 37 минути
Къде сте тръгнали бе камилари, с пейджъри срещу хората, които са ги изобретили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
melon
преди 54 минути
Находчиви са израелците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
Алехандро
преди 2 часа
Никаде по света няма гръмнали пейджери освен там където са Хисбула, иранският посланик в Ливан, и так далее. Израелците направо са ги направили да изглеждат като абсолютно изостанали пещерниидиоти! Същите като талибаните, руските нацисти и терористи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Алехандро
преди 2 часа
А като те забележат ... тогава с малко повече труд и пари може да се прихване пратката, да се отворят, да им се смени софтуера и да им мазнат вътре С-4 колкото две дъвки. Това е достатъчно. После с един единствен код са взиривили всички връзкари които имат от тези пейджъри. Не само те но и някои от булките им, любовниците и децата им. Сред опърлените има депутати и посланници. И гръмнали пейджерите само на тези които са използвали частна, закрита комуникационна мрежа на Хисбула. На никой друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Алехандро
преди 2 часа
Стратезите от Техеран и Масква са дали заповед да не се използват телефони вече а само пейджъри. Ти познаваш ли някой в САЩ или в България или на друго място който да използва пейджър? Аз не съм виждал пейджъри от 1995г насам.Ето тук е ключа на тази загадка. Чалмарите са направили поръчка за голямо количество пейджъри, нещо супер необичайно. А когато правиш необичайни неща хората те забелязват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още