IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Никола Янков: Трябват фискални стимули за инвестиционните потоци в Европа

В каква посока да се ревизира новата екополитика на Европа, коментира управляващият партньор в "Експат Кепитал"

20:30 | 17.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Няма фискални стимули за инвестиционни потоци в Европа. Трябват данъчни предимства и облекчения за компании, които осигуряват дългосрочен растеж, нови работни места и индустриални инвестиции, но за такива мерки не се говори. За това настоя в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Кепитал".

„Бизнесът реагира на пари, но досега не съм видял добър финансов пакет, който да е финансово обезпечен с европейски средства“, посочи той и се надява политиката на новата Европейска комисия да се насочи към стимулиране на нововъзникващи иновативни компании с нови бизнес модели, с ключово финансиране на стартъп ниво и екосистема от венчър кепитъл фондове, които да гарантират развитие на ефективни модели.

Янков смята, че Европа трябва да вземе пример от икономиката в САЩ и обясни, че там най-големите компании в момента са тези, появили се през последните 30 години. И добави, че това не е държавно финансиране, а екосистема от частни фондове и банки.

В анализ за икономиката на България той отчете, че тя е стабилна, но не расте. „Това не е добра тенденция. „Нужно е да преформатираме ролята на държавата  – не бива с лека ръка да се харчат държавни пари, тъй като това се превръща в наркотик“, предупреди Никола Янков и напомни, че през миналата година растежът беше едва 1,8%.

Според него въпреки високият дефицит и държавни разходи, това не доведе до осезаем ръст на икономиката или доходите на хората“, отбеляза той и добави, че „по-скоро инфлацията изяде тези средства“.

По думите на финансиста в България има проблем с пазара на труда – липсва достатъчно човешки ресурс. „Друг проблем са квалификациите, тъй като няма подготвени кадри за високотехнологичните производства. В България държавата се конкурира с частния сектор. Тя трябва да излезе от тази роля и да спре да реализира мащабни инфраструктурни проекти“, настоява Янков.

Той посочи няколко фактори, които определят поведението на чуждите инвеститори в България. „Ние сме изолирани в задния двор на Европейския съюз, тъй като не сме част от еврозоната и Шенген. Разбира се, политическата нестабилност не помага. Това държи настрана всички големи проекти, които биха могли да се реализират на наша територия. Друг проблем е и общата политика по декарбонизация на Европейския съюз, която води до затваряне на индустрия. Макар и у нас данъците и разходите за заплати да не са високи, това води до спад на производството“, анализира икономическата ситуация управляващият партньор в "Експат Кепитал".

За пример той даде Полша и привлечената огромна инвестиция на Intel. „Държавата се съгласи да стане съдружник и да сподели бизнес риска с инвеститора. България няма възможност за такива инициативи. У нас липсва подходяща инфраструктура за големи индустриални предприятия. Това е причината у нас, например, да няма големи автомобилни заводи. Напоследък наблюдаваме исторически ниски чужди инвестиции – около 1% от БВП преки чужди инвестиции“, отчете Янков.

Той напомни, че в много европейски държави се затварят производства и енергийни мощности. „Това е резултатът от едно десетилетие на илюзии, че Европа може да бъде въглеродно неутрална икономика. В Китай и Индия се случва точно обратният въпрос. Грешка е да се изважда индустриално производство от Европа и да се прехвърля към Азия. Европейският бизнес има нужда от инвестиции и данъчни облекчения“, смята финансистът.

На какво се дължи успехът на китайската икономика с основен инвеститор държавата? Защо китайската номенклатура управлява големия бизнес, осигурява му финансиране и го спасява от фалити? Как се проявява  нелоялната конкуренция спрямо ЕС и САЩ?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още