IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Смъртните случаи от наводненията в Европа се увеличават, очакват се нови проливни дъждове

В части от Австрия, Чехия, Унгария и Южна Германия все още е в сила „червен код“ за опасно време

17:10 | 16.09.24 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на жертвите на наводненията в Централна Европа се увеличава, а политиците от Полша до Чехия отчитат нарастващите разходи, свързани с екстремното метеорологично явление, предава Bloomberg.

Бурята „Борис“ донесе проливни дъждове в региона, като в части от Австрия, Чехия, Унгария и Южна Германия все още е в сила „червен код“ за опасно време. Беше потвърдено, че шестима души са загинали при наводненията в Румъния през уикенда, а стотици бяха евакуирани.

Полският министър-председател Доналд Туск заяви, че са заделени милиони за подпомагане на засегнатите от наводненията региони, като правителството обяви извънредно положение. На чешкото правителство може да се наложи да внесе промени в бюджета си за 2024 г. заради щетите, свързани с наводненията, заяви министърът на финансите Збинек Станюра пред информационната агенция CTK.

Най-големият полски застраховател PZU отчете рязко увеличение на броя на исковете, свързани с метеорологичните условия. Наводненията заплашват да отложат изборите и в Чешката република, а кампанията за изборите в Австрия беше преустановена.

Метеорологичната система смесва студения въздух от север с влагата от топлите води на Средиземно и Черно море, което води до проливни дъждове. След лятото на горещи вълни в Южна Европа изменението на климата увеличава интензивността и честотата на екстремните метеорологични явления.

Студената метеорологична система донесе повече от метър сняг в някои части на Източните Алпи, като прогнозите са за още повече сняг през тази седмица. Същевременно над 500 пожарникари се борят с горските пожари в Северна Португалия, където температурите в понеделник достигнаха 31 градуса по Целзий.

В Полша са регистрирани три смъртни случая, като повече от 3000 души са били принудени да се евакуират. Въпреки че нивото на водата в планинските райони се понижава, градовете, включително Вроцлав, вече са застрашени.

Правителството ще търси средства и от Европейския съюз, тъй като се подготвя да обяви извънредно положение в някои региони.

Застрахователят PZU съобщи, че през последните два дни е получил повече от 3000 иска, свързани с метеорологичните условия, или почти девет пъти повече, отколкото през обичаен уикенд.

Според оценките на брокерската компания Ipopema исковете за наводнения могат да намалят печалбата на PZU с 10%. Акциите на компанията поевтиняха с 4,4% във Варшава. Застрахователите Uniqa и Vienna Insurance Group също отбелязаха спад.

В Чешката република около 12 хил. души бяха евакуирани от домовете си, а над 100 хил. домакинства остават без електричество. По данни на полицията един човек е загинал в североизточната част на страната, а други седем все още се считат за изчезнали.

Чешкото правителство ще проведе заседание по-късно днес, за да оцени щетите от наводненията. Миналата седмица то предупреди, че ситуацията е сравнима с големите наводнения, които засегнаха страната през 1997 г. и 2002 г.

Чешките политици обмисляха дали да отложат изборите този уикенд, на които се оспорват една трета от местата в Сената. Масариковият университет в Бърно отложи началото на учебната година с една седмица заради стихията.

На този фон Унгария се готви за най-тежките наводнения от повече от десетилетие, като Будапеща е в най-висока степен на тревога. Над един милион чувала с пясък ще бъдат разположени по поречието на Дунав в столицата, а пътищата покрай реката ще бъдат затворени тази вечер.

Според министъра на вътрешните работи Шандор Пинтер се очаква хиляди доброволци да се присъединят към 17 хил. военнослужещи, които ще помагат за защитата от наводнения. Очаква се нивото на водата да достигне своя връх едва в края на тази седмица.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, чието правителство държи ротационното председателство на Европейския съюз, отмени всички международни ангажименти, според публикация в социалната мрежа X. Орбан трябваше да представи приоритетите на председателството пред Европейския парламент в Страсбург, Франция, в сряда.

Трансграничните влакове бяха спрени до съседна Австрия, където бяха отменени много междуградски железопътни услуги в района на Виена. Националният железопътен оператор препоръча да не се предприемат ненужни пътувания до вторник вечерта.

Притокът на вода по река Дунав в Корнойбург, нагоре по течението на реката от Виена, достигна своя връх рано в понеделник - 10 300 куб. м в секунда. Това се случва веднъж на 85 години.

В Долна Австрия, където в събота беше обявено извънредно положение, двама възрастни хора починаха, след като останаха в капана на наводнените си домове, съобщи новинарската служба ORF, като се позова на говорител на полицията. През уикенда загина и един пожарникар.

Австрийските политици отмениха предизборни прояви в навечерието на изборите на 29 септември.

Румъния е готова да обяви състояние на тревога в двата окръга, засегнати най-тежко от наводненията, тъй като се стреми да ускори ремонтите на къщи, мостове и инфраструктура. Правителството отпуска първоначална помощ от 100 млн. леи за засегнатите, заяви министър-председателят Марчел Чолаку в понеделник.

Според организация на земеделските производители наводненията могат да намалят още повече реколтата от царевица в Румъния, която вече е засегната от сушата.

Сърбия пък се подготвя за възможно наводнение от река Дунав по-късно през седмицата.

Германия също преживя наводнения в Саксония и Бавария, като нивото на водата продължава да се покачва. Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че зачестилите наводнения са свързани с глобалното затопляне, като подчерта необходимостта от преминаване към възобновяема енергия, според коментари, цитирани в понеделник от медийната група Funke.

„Трябва да сме наясно с причината: все по-честите наводнения, бедствията като тези в долината на река Ар, тази година в Бавария - те са следствие от климатичната криза“, каза Хабек. „Трябва да се подготвим за по-екстремни метеорологични явления и да вземем предпазни мерки“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
cyclop
преди 6 часа
Клаймътченч сектантите, дайте пример от историята, когато клаймъта не се е променял за 100 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 17
khao
преди 7 часа
До: cyclop През 1997ма имаше по два месеця яко сняг зимата, сега не... даже не слагам зимни гуми :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
cyclop
преди 7 часа
През 1997ма - просто наводнения, а сега -клаймътченч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още