IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зеленски: Руското контранастъпление в Курска област беше очаквано

Украйна обвини силите на Москва за ракетно нападение срещу цивилен кораб, превозващ зърно, край Румъния

09:15 | 13.09.24 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинските сили са очаквали контранастъплението на Москва в руската Курска област в първи коментар след началото на контрадействията тази седмица повече от месец след началото на украинското нашествие отвъд границата, предава Ройтерс.

Украинските сили завзеха анклав от територията в Западна Русия в изненадваща атака, която започна в началото на август. Ходът целеше да отнеме инициативата на бойното поле на Русия, включително като отклони сили на Москва от източния фронт.

Украинските сили постигнаха бърз първоначален напредък, след което изпаднаха в застой, а положението около източния украински град Покровск, който е във фокуса на вниманието на основните офанзивни операции на Русия през последните седмици, остава опасно.

„Руснаците започнаха контранастъпателни действия. Те вървят според украинския план“, каза Зеленски на пресконференция в Киев с литовския президент Гитанас Науседа.

Руски командир заяви в сряда, че войниците му са си върнали контрола над около десет селища в Курска област при контранастъплението.

Зеленски повтори, че Украйна наблюдава също струпване на войски отвъд границата с Беларус, основния съюзник на Русия в пълномащабното ѝ нашествие в Украйна. „Наблюдаваме го от дълго време, този процес е под контрол“, допълни той.

Зеленски говори, докато боевете на редица фронтове продължават.

При руски артилерийски обстрел загинаха трима украинци, работещи за Международния комитет на Червения кръст, а други двама бяха ранени в село в Донецка област, която се намира на фронтовата линия, съобщиха украински официални представители.

Полският външен министър Радослав Шикорски се присъедини в четвъртък към призивите да се разреши на Украйна да изстрелва доставени от Запада ракети дълбоко на територията на Руси, като заяви, че Западът „трябва да отмени ограниченията за използване на оръжия с голям обсег“.

Руските сили прекъснаха електро- и водоснабдяването в железопътен център в Северна Украйна и прекъснаха водоснабдяването в Покровск, като предизвикаха нарушения зад фронтовите линии.

Ескалиращ риск

Украйна предприе и масови атаки с дронове срещу Русия, насочени срещу петролните ѝ рафинерии и други стратегически обекти.

Вашингтон твърди, че Иран е доставил стотици балистични ракети на Русия в голяма ескалация на конфликта. Москва предупреди Запада да не одобрява удари дълбоко на руска територия със западни оръжия и заяви, че ще реагира, ако това се случи.

Руските сили започват да печелят терен в части от Източна Украйна, включително район около Покровск, чието превземане може да позволи на Москва да отвори нови линии на атака и да усложни украинската логистика.

Губернаторът на Донецка област заяви, че воднопречиствателна станция е спряла работа заради тежките боеве, които прекъснаха водоснабдяването в Покровск. Той допълни, че поправянето ѝ ще бъде невъзможно в скоро време и поднови призивите към цивилните да напуснат града.

В Покровск, от който тръгват няколко важни пътя, преминаващи през Донецка област, както и железопътна линия, е спряно също електро- и газоснабдяването, използвани за готвене и отопление, съобщиха местните власти.

Руската инерция се забави в най-близките до града райони, но силите на Москва се насочват на юг от тази линия на атака, като затвориха близкия град Украинск, казват украински анализатори от Deep State.

Град Конотоп, железопътен център в Сумска област, който Киев използва за нашествието си отвъд границата, понесе тежки щети при атака с дронове на Русия.

Представители на местните власти съобщиха, че най-малко 14 души са пострадали при нападението, което е нанесло значителни щети на енергийната инфраструктура и е прекъснало електроснабдяването в селото.

Спасители работят за възстановяване на електрозахранването в града, който преди войната имаше население от около 83 хил. души.

Украйна обвини Русия за нападение срещу кораб със зърно близо до Румъния

Украйна обвини в четвъртък Русия, че е използвала стратегически бомбардировачи, за да нанесе удар срещу цивилен кораб, превозващ зърно, при ракетна атака във водите на Черно море близо до страната членка на НАТО Румъния.

Зеленски съобщи, че корабът превозвал украинско зърно за Египет и бил поразен през нощта от руска ракета, малко след като напуснал украинските териториални води. При атаката няма жертви, допълни той.

Посланикът на САЩ в Украйна „осъди остро“ атаката и заяви, че Русия е отговорна. Говорител на ООН определи инцидента като „сурово напомняне“  за заплахите, пред които продължават да са изправени цивилни кораби в Черно море.

Украинският външен министър Андрий Сибиха заяви, че ударът е „безсрамна атака срещу свободата на корабоплаването и глобалната продоволствена сигурност“. Украинският военноморски флот съобщи, че руски бомбардировачи Ту-22 са изстреляли няколко крилати ракети в 23,02 ч. местно време в сряда.

Това е първият път след началото на нашествието на Москва през февруари 2022 г., в който ракета поразява цивилен кораб, превозващ зърно, в морето. Няколко кораба бяха повредени при руски нападения срещу украински пристанища, докато стояха на котва.

Британската компания за морска сигурност Ambrey съобщи, че транспортен кораб за насипни товари, плаващ под флага на Сейнт Китс и Невис, е бил ударен при руското ракетно нападение, след като напуснал украинския пристанищен град Кроматорск в Одеска област.

Украинският военноморски флот съобщи, че името на кораба е „Ая“.

Американският посланик Бриджит Бринк написа в социалната мрежа Х: „Категорично осъждаме атаката на Русия срещу търговски товарен кораб в Черно море миналата нощ. Тази ескалация е явно нарушение на международното право и заплашва глобалната продоволствена сигурност“.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че атаките срещу цивилни кораби и пристанищна инфраструктура „са забранени според международното право и трябва да спрат“.

Данни от проследяване на корабите показват, че последната позиция на кораба е била край румънския пристанищен град Констанца.

Трейдъри съобщиха, че инцидентът е допринесъл за повишаването на цените на пшеницата, като е засилил опасенията заради затягането на предлагането в черноморската износна зона. Американските фючърси поскъпнаха с 2% и достигнаха двумесечен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 10
Алехандро
преди 56 минути
Продължаваме:"...украинските сили са успели да пробият границата при Нови път и да проникнат в районите южно от Весели (на около 3 км от границата). Най-вероятно се движат на изток, по линията на дърветата там: Бронираната и друга техника доставя украинска пехота, разпръсната по зеления пояс, чиято задача е да заеме нашите опорни пунктове. Сега се води бойна работа за унищожаване на противника.Бухахахахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 12
Алехандро
преди 57 минути
Драма, драги зрителки и редактори, голяма драма около прослосвутото руско контранаступление:"ОПЕРАЦИЯ КУРСК /13. 9. 2024 г./ Украинските сили контраатакуваха, смазвайки руската контраофанзива в района на Курск! След като вчера с шум беше обявена контраатаката на руската армия, от тази сутрин по руските канали е тихо. Освен това украинските войски успяха да пробият руската граница и да застанат зад напредналите руски войски, които започнаха контраатака. Според руски източници,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 10
sssaaa
преди 1 час
До: гъбко, Фekaлник, стига лъга. Руснаците отдавна са без Танкове, Ракети и жива сила. Модерни самолети нямат, освен на картинки от 80-те. Това обаче не им пречи да напредват след бягащите и дезертиращи Украинци, мобилизирани насилствено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 12
гъбко
преди 1 час
До: Алехандроху тошко_стоте_акаунта, вероятно следиш с интерес изявленията на главатарите на русНАЦИтата, да забелязваш, че стават все по-некотролируемо злобни, смръщени и ... и безпомощни? Прати им некоя усмивка от твоите, да се посмеят малко, ще фанат язва така, само ще теглят после по болници и ще пият хапове. Удари го на смех малко. Освен това се очертава да сте под 4те %, то и това е за смех, Аве има да се смеете доста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 13
гъбко
преди 1 час
До: Алехандрохую тошко_стоте_акаунта, аз например бих се посмял на това, че с преносима ракета тип Stinger, украинците са свалили един от най-модерните незнамсикоепоколение изтребител Су30, който има каквито се сетиш защити, радари за ранно предупреждение и пр. Засмей се малко, виж го от веселата му страна. Вчера например украинците са ликвидирали поредните колони с бронетехника, количество дето русНАЦИтата произвеждат според военновременните си планове за месец, , те за два часа на скрап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 14
гъбко
преди 1 час
До: Алехандрохую тошко_стоте_акаунта, смей се ве, що не се смеете? Не е ли за смех, че украинците влезнаха на парад в могучая? Из щабовете на НАТО се смеят, включете се и вие ве. Посмейте се. На тех квото им трябва са го превзели и се окопават там, другото им е за селфита да си правят. И да се показват разбити и разграбените от русНАЦИта магазини. Има за смях, не е да няма. Днес хубав ден, в АвтоВАЗ са поръчали 1220 кутии бяла боя, государственьй заказ по програмата смени труп за ладичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 15
Алехандрохую
преди 1 час
"Руското контранастъпление в Курска област беше очаквано" -??? WTF!!! да смеем ли, да плачем ли? Алехую-зелехую изтропай нещо! Закъсняваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още