IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо докладът „Драги“ не изненада никого

Проблемите на Европа идват в голяма степен от свръхрегулациите в технологичния сектор, посочи каза Красимир Йорданов, Sky Asset Management

23:11 | 11.09.24 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Ситуацията, която Марио Драги описва в доклада си, не е изненада за никого, тъй като брутният вътрешен продукт в Европа изостава спрямо този в САЩ, като разликата е 30%. Това се обяснява с по-ниската производителност на Европа, което води до по-ниски разполагаеми доходи и по-ниско потребление и стандарт на живот. Това каза Красимир Йорданов, портфолио мениджър в Sky Asset Management, в предаването „В развитие“ Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседникът коментира дългоочаквания доклад на бившия гуверньор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който посочи, че Европейският съюз се нуждае от значителни допълнителни инвестиции, за да може да бъде геополитически релевантен на държави като Китай и САЩ.

Според Йорданов пазарите трябва да са по-отворени, а това става с по-малко регулации. Проблемите на Европа идват в голяма степен от свръхрегулациите в технологичния сектор. Опитите да се намали неравенството доведе до един по-нисък и забавен растеж, посочи той. И допълни, че Драги е прав, че бюрокрацията трябва да се намали.

„Регулаторите трябва да спрат да създават пречки пред сливанията и придобиванията на компаниите, което им помага да стават лидер на световния пазар. Например в САЩ има компании, започнали от нулата, които сега са на стойност трилиони. В Европа се наблюдава обратната тенденция“, каза гостът в предаването. 

Той отбеляза, че технологичните компании в САЩ притежават огромни ресурси, с които европейският бизнес не може да се конкурира, но е добре, че поне по отношение на роботиката в Европа иновациите продължават.

Емитирането на общ дълг няма да помогне, ако няма реформи, посочи също Йорданов относно предложението на Драги. „Има какво да се желае и по отношение на единния пазар. Това е причината да е нужна общоевропейска политика за финансиране на отбраната, дигитализацията и декарбонизацията“, заяви той.

Според Красимир Йорданов частният сектор би се включил и подпомогнал много от предложенията на Драги. Нужно е обаче да има предвидима среда и ясни правила.

„Посоката на развитие се задава от отделните страни, а тук е нужен единен подход. Основният риск обаче продължава да бъде негативният демографски профил, което е пречка пред постигането на социална стабилност. Това означава производителността на Европа да продължи да намалява“, коментира гостът.

Още може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още