IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поддръжници на Путин печелят местните избори в засегнати от войната области

Зеленски направи промени и в собствения си екип след мащабните размествания в правителството миналата седмица

09:06 | 09.09.24 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Поддръжници на президента Владимир Путин и войната му в Украйна са напът да спечелят губернаторските надпревари в Русия, сочат данни от началото на преброяването на гласовете, включително в Курска област, където украинските сили установиха контрол върху някои градове и територии.

Тридневните местни избори в Русия приключиха в неделя вечерта, като се очаква гласоподавателите да са избрали подкрепени от Кремъл кандидати във всички 21 надпревари за губернатори, както и членове на парламента от 13 области и представители на градските съвети в цялата страна.

Резултатите от силно контролираните избори вече се тълкуват в Русия като вот на доверие за Путин и неговата операция в Украйна подобно на изборите през март, които удължиха президентския му мандат, както и на изборите преди една година.

„Нека сме честни – води се война. Нашата задача е да нанесем поражение на врага“, заяви бившият президент Дмитрий Медведев, който сега е председател на управляващата партия „Единна Русия“, цитиран от ТАСС.

„Изключително важно е да не губим доверието на гражданите на Русия, нашите другари, в този период“, допълни той.

В граничната Курска област действащият губернатор води в надпреварата след преброяването на над половината от бюлетините.

Алексей Смирнов, който управлява областта от май, получава близо 66% от гласовете до момента, сочат данните на Руската централна избирателна комисия.

В Липецка област на югозапад, която е честа мишена на украински нападения с дронове, сегашният губернатор и кандидат на „Единна Русия“ Игор Артамонов получава 80% от гласовете след преброяването на почти всички бюлетини.

Бившият министър на спорта Олег Матицин, също от „Единна Русия“, води на частичните избори за долната камара на парламента, Държавната дума, в граничната Брянска област, която също често е атакувана при украински въздушни нападения.

Украйна атакува склад за горива в руската Белгородска област

Губернаторът на южната Белгородска област в Русия съобщи, че украинските сили са атакували склад за горива, предизвиквайки поредица от пожари, след като Москва и Киев си размениха взаимни обвинения за нападения в граничните области, предава Ройтерс.

„Украинската армия, подкрепена от смъртоносни дронове, атакува склад за горива във Волоконовски район“, съобщи Вячеслав Гладков в приложението „Телегам“, имайки предвид район близо до границата. „Редица резервоари се запалиха при взрива. Противопожарни екипи гасят пламъците“, допълни той.

Гладков съобщи също за нападения с дронове срещу три други района, при които няма данни за жертви.

Украински официални представители съобщиха, че при нападения през нощта са загинали двама души, а четирима са ранени в Сумска област. Гладков информира за трима ранени цивилни в Белгород.

Сред ранените в Суми са две деца, съобщи военната администрация в североизточната украинска област в „Телеграм“. Редица домове и коли са били повредени.

В Белгородска област са ранени трима цивилни, включително две деца. Гладков заяви, че две жилищни сгради са били унищожени, а общо над 15 сгради са понесли щети.

Руското министерство на отбраната съобщи, че е унищожило един дрон над Белгородска област и друг в Курска област, където украинските сили предприепа трансгранично нашествие миналия месец. Министерството уточни, че два дрона са били прехванати над Белгород през нощта.

Граничните области и от двете страни са подложени на чести атаки. Както Москва, така и Киев отричат да атакуват цивилни, като твърдят, че нападенията целят да унищожат инфраструктурата на насрещната страна, която е изключително важна за военните усилия.

Зеленски назначи бившия министър на оръжейното производство за свой съветник

Украинският президент Володимир Зеленски назначи бившия министър на оръжейното производство Олександър Камишин за външен съветник по стратегическите въпроси с указ, публикуван на сайта на президентството.

Камишин, който беше министър за стратегическата промишленост и надзираваше оръжейното производство, подаде оставка миналата седмица като част от промените в украинското правителство във важен момент от войната с Русия.

Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от „нова енергия“ и нареди най-големите размествания в правителството от началото на нашествието на Русия през февруари 2022 г.

Миналата седмица украинският парламент гласува назначаването на деветима министри, включително външен министър и двама вицепремиери.

В неделя Зеленски предприе допълнителни стъпки, като обнови екипа си и публикува редица укази за нови назначения в кабинета си.

„Ще продължа да работя за нашата отбранителна индустрия“, съобщи Камишин в „Телеграм“ малко след назначението си.

Той допълни, че ще отговаря за други стратегически важни насоки, но без да влиза в подробности.

Камишин контролираше значителното увеличаване на местното оръжейно производство в Украйна на фона на боевете и беше движещата сила в усилията за привличане на повече западно финансиране, опит и технологии в украинската оръжейна промишленост.

Зеленски назначи и Виктор Микита, губернатор на западната област Закарпатие, за нов заместник-началник на кабинета му, отговарящ за регионите.

Микита заяви, че една от ключовите му задачи ще бъде да гарантира ефективната работа на военната администрация в регионите и да развие комуникация и доверие между властите, местните общности и бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 3 минути
Общо по време на боевете в посока Курск въоръжените сили на Украйна загубиха повече от 11 220 военнослужещи, 87 танка, 42 бойни машини на пехотата, 74 бронетранспортьора, 624 бойни бронирани машини, 361 коли, 84 артилерийски оръдия, 24 пускови установки на ракетни системи за залпов изстрел, включително седем M142 HIMARS и пет M270 MLRS, произведени в Съединените щати, осем пускови установки на зенитно-ракетни системи, две транспортно-зареждащи машини, 21 радиоелектронни станции и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 3 минути
На 08.09 в района на Курск. През деня загубите на въоръжените сили на Украйна възлизат на до 510 военнослужещи и 19 бронирани машини, включително три танка, бойна машина на пехотата и 15 бойни бронирани машини, както и две артилерийски оръдия, станция за радиоелектронна борба и 13 автомобила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 11 минути
Във въоръжените сили на Украйна има до 200 000 дезертьори, много повече, отколкото съобщават властите - украински военен В. Бойко. Журналист, служещ във въоръжените сили на Украйна, оспорва данните на народен депутат Горбенко за 80 000 SZCh-шници (SOCH) и казва, че това е само броят на откритите наказателни дела. Но в действителност има 200 000, които са напуснали мястото си на служба без разрешение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
гъбко
преди 2 часа
В АвтоВАЗ са получили 1150 кутии с бяла боя - государственьй заказ. Хубав ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още