IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия и Украйна се обвиниха взаимно за въздушни нападения в гранични области

Има реална опасност Русия да използва ядрени оръжия на бойното поле срещу Украйна, счита ЦРУ

10:44 | 08.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна и Русия се обвиниха взаимно за въздушни нападения през нощта в граничните им области, като украинските власти заявиха, че двама души са загинали, а други четирима са били ранени в Сумска област, а Русия съобщи, че трима цивилни са били ранени в Белгород, предава Ройтерс.

Две деца са сред ранените в Суми, съобщи военната администрация на североизточната украинска област в приложението „Телеграм“. Редица жилищни сгради и коли са били повредени, допълни тя.

От другата страна на границата в югозападната Белгородска област на Русия трима цивилни, включително две деца, са били ранени при украинско въздушно нападение, съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков в „Телеграм“.

Той допълни, че две жилищни сгради са били разрушени, а общо над 15 сгради са били повредени.

Руското министерство на отбраната съобщи в „Телеграм“, че е унищожило два дрона, изстреляни от Украйна над Белгород през нощта.

Сумска и Белгородска област са подложени на чести нападения. И двете страни отричат да атакуват цивилни, като твърдят, че нападенията целят да унищожат инфраструктурата на отсрещната страна, която е от изключителна важност за военните усилия.

Междувременно директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че има реална опасност Русия да използва ядрени оръжия на бойното поле срещу Украйна, въпреки че според него Западът не бива да се страхува от заплахите на руския президент Владимир Путин предава CNBC.

„Никой от нас не бива да приема лекомислено рисковете от ескалация“, заяви Бърнс в разговор с директора на британското разузнаване Ричард Мур в рамките на Financial Times Weekend Festival.

„Имаше момент през есента на 2022 г., когато според мен съществуваше реален риск от потенциално използване на тактически ядрени оръжия“, заяви Бърнс.

„Но никога не съм смятал, и това е мнението на моята служба, че трябва да се страхуваме ненужно. Путин е тиранин. Той ще продължи да заплашва с използване на оръжия“, отбеляза Бърнс.

По заповед на президента Джо Байдън Бърнс се срещна с руския си колега Сергей Наришкин в края на 2022 г., за да подчертае отново „последиците“ от ядрена ескалация, припомни директорът на ЦРУ.

„Продължаваме да сме много директни по този въпрос“, изтъкна Бърнс.

В продължаващото повече от две години нашествие в Украйна Кремъл редовно сигнализира, че би обмислил използването на ядрени оръжия във войната.

Тези намеци зачестиха след офанзивата на Украйна в руската Курска област в началото на август, на която Путин обеща да даде „достоен отговор“.

Според Бърнс офанзивата в Курск е повдигнала духа на украинските войски и в същото време е предизвикала сътресения в Кремъл. „Тя показа някои от уязвимостите на Русия на Путин и неговата армия“, счита директорът на ЦРУ.

Руската официална ядрена доктрина е дефанзивна по своя характер и се основава на принципа на възпирането. Тя позволява използването на ядрени оръжия в отговор на атака с ядрени или други оръжия за масово унищожение срещу Русия или съюзниците ѝ, както и на атака с конвенционални оръжия, която застрашава съществуването на руската държава.

Но след нашествието на Украйна в Курск заместник.министърът на външните работи Сергей Рябков заяви миналата неделя, че Кремъл работи върху поправки на ядрения кодекс.

„Има ясна насока да се направи корекция“, каза Рябков, но без да разкрива подробности дали промените в ядрената доктрина ще бъдат в крайна сметка финализирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 08.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още