IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Космическата капсула на Boeing се завърна на Земята без екипаж

По-рано бе решено двама астронавти да останат на Международната космическа станция заради технически проблеми със Starliner

12:32 | 07.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Кацането на Starliner. Снимка: Aubrey Gemignani/NASA via Getty Images
Кацането на Starliner. Снимка: Aubrey Gemignani/NASA via Getty Images

Космическата капсула на Boeing се завърна на Земята без екипаж след мисия, белязана от технически проблеми и закъснения, съобщава Bloomberg.

CST-100 Starliner излетя от Международната космическа станция в 18:04 ч. в петък нюйоркско време и кацна в Уайт Сандс, Ню Мексико след полет, продължил около шест часа.

Полетът привлече международно внимание, след като поредица от технически проблеми накараха НАСА значително да удължи престоя на астронавтите Бари „Бъч“ Уилмор и Сунита „Суни“ Уилямс. Двамата първоначално трябваше да се приберат у дома със Starliner след около седмица, ще останат в орбиталната изследователска лаборатория до началото на 2025 г., когато кораб на SpaceX на Илон Мъск ще ги прибере.

НАСА реши на 24 август, че е твърде рисковано астронавтите да се върнат на Земята с апарата на Boeing поради продължаващи технически проблеми с капсулата – с малките двигатели, които космическият кораб използва за маневриране в космоса. Връщането в петък на празен кораб ще поднови дебата за това дали Starliner е безопасно да се използва като капсула за превоз на екипажа на НАСА.

„Имаме някои неща, върху които знаем, че трябва да работим“, посочи Стив Стич, мениджър на програмата за комерсиални екипажи на НАСА, на пресконференция след кацането.

Ключов фактор за решението на НАСА да не вземе астронавтите беше, че инженерите не бяха напълно уверени как двигателите за маневриране ще се държат по време на работа.

Когато Starliner се скачи с космическата станция на 6 юни, имаше редица течове на хелий и повреди. НАСА и Boeing прекараха месеци в анализ и провеждане на тестове, за да определят защо са възникнали проблемите, но все още не са разбрали напълно първопричината.

Уилмор и Уилямс бяха първите астронавти, които летяха на борда на Starliner като част от ключов тестов полет, с който да се провери дали капсулата е безопасна за извършване на редовни пътувания с екипаж до и от Международната космическа станция.

„Ще отделим време, за да разберем какво трябва да направим, за да летим със Starliner One правилно“, каза още Стич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 07.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още