IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на Южна Корея се ускорява, повишавайки перспективите за икономическия растеж

Търговският излишък достигна 3,8 млрд. долара

13:00 | 01.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на износа на Южна Корея възстанови двуцифрения си темп миналия месец, резултат, който засилва икономическите перспективи и отразява устойчивостта на глобалното търсене на технологични продукти, съобщава Bloomberg.

Експортните товари са се увеличили с 13,7% на годишна основа, показват данни, публикувани в неделя от митническата служба на страната. Без календарната корекция основният износ расте с 11,4%, докато общият внос се увеличава с 6%. Търговският излишък достигна 3,8 млрд. долара.

Износът е водещият двигател на икономическия растеж на Южна Корея, задвижван основно от пратки като полупроводници, автомобили и рафинирани петролни продукти. Властите очакват икономическият растеж на страната да се ускори до около 2,5% тази година благодарение отчасти на съживяването на световната търговия.

По-конкретно, глобалният тласък за разработване на изкуствен интелект (AI) облагодетелства южнокорейските производители на чипове, включително Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc.

Износът на полупроводници през август е нараснал с 38,8% спрямо година по-рано. Южна Корея държи най-големия дял от глобалните продажби на чипове с памет.

„Цикличният подем в глобалното търсене на полупроводници ще помогне да се компенсира вътрешната мудност в икономиката на (Южна) Корея през следващата година“, коментира Мадхави Бокил, вицепрезидент на  отдел „Стратегията и анализи“ в Moody's Ratings. „Очакваме външното търсене на чипове, свързани с AI, както и насочените от САЩ и ЕС инвестиции в нови сектори като електромобили и възобновяема енергия, да компенсират вътрешната слабост и да подкрепят възстановяване на растежа до 2,5% през 2024 г. и 2,3% през 2025 г.“, добавя Бокил.

Търсенето е водено от големи икономики като САЩ, където Nvidia е пионер в разработването на AI чипове и където бумът на търсенето на електрически превозни средства е от полза за автомобилните производители в Южна Корея. Китай също е основен купувач на електроника и чипове от страната.

От края на миналата година САЩ превъзхождаха на моменти Китай като източник на търсене на южнокорейски продукти, отбелязвайки повратна точка в отношенията на Сеул с най-големите му търговски партньори. Южна Корея насърчи износителите да разнообразят маршрутите си за продажба, за да намалят излагането на геополитически рискове, произтичащи от тлеещото търговско напрежение между Вашингтон и Пекин. Неясната икономическа перспектива на Китай е още един стимул за това.

Производителите от Южна Корея са включени в широк набор от глобални вериги на доставка и следователно тяхното представяне служи като барометър за жизнеността на световната търговия. Страната е сред най-големите бенефициенти от възраждането на световната търговия тази година, заедно с развиващите се икономики, включително Бразилия, Индонезия и Полша.

Обратно, износът от развитите страни остава слаб. Това разминаване вероятно ще продължи през втората половина на тази година, изтъкват икономистите на Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 01.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още