IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украинците се страхуват от тежка зима заради масираните атаки срещу електроцентрали

Засега властите не успяват да се справят с проблема с електроенергията, а това отслабва подкрепата за правителството

15:09 | 31.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Лятна къща в провинцията източно от Киев сега предлага на Георгий Самофалов по-сигурен и по-стабилен живот от апартамента му на високо в украинската столица. Той не се нуждае от асансьор и има достъп до непрекъснато водоснабдяване и други удобства, пише Bloomberg.

„Проблемите със захранването направиха достигането до тринадесетия етаж изключително трудно“, казва 75-годишният пенсионер. „Проблем е дори да се направи чай, тъй като всичко работи с електричество“. За разлика от това, неговото място в провинцията, на около 80 километра от Киев, има печка за отопление и газ за готвене.

Масовите атаки на Русия срещу енергийната система на Украйна принудиха мнозина като него да обмислят възможностите, включително едва мрачна зима без отопление.

Тази седмица въздушните нападения срещу Киев и други градове в страната бяха най-големите от началото на пълномащабното нахлуване на Русия преди две години и половина. През юни украинският президент Володимир Зеленски изчисли, че подобни атаки струват на страната му 80% от капацитета на топлоелектрическите централи и една трета от производството на водноелектрическа енергия, което е от решаващо значение за безпроблемните доставки на електроенергия. Дизеловите генератори стават нормална част от живота. Тази година продължителността на прекъсванията на тока, някога характерни за есента и зимата, продължиха през цялото лято.

Последните въздушни нападения последваха изненадващото нахлуване на Украйна в руския регион на Курск. Това беше ход, който даде на украинската армия инициативата, а на украинското общество – така необходимата причина за оптимизъм. Но атаките на Москва са ярко напомняне, че трудностите на властите в Киев няма да изчезнат. Управляващите ще трябва да възстановят повредените електроцентрали и да намерят начин да ги защитят – като направят и двете, докато военните действия продължават.

Прогнозите на Самофалов са мрачни, като отразяват съмненията, че Киев ще успее да възстанови източниците на енергия навреме за студения сезон „Енергийните власти винаги подчертават, че „ще бъде трудно, но ще оцелеем, ако няма допълнителни щети“, казва той, но „физическата защита на енергийните съоръжения всъщност се оказа безполезна“.

Правителството увеличи натиска, като почти удвои цените на електроенергията през юни, което разгневи обществото. Неуспехът да се справи с този проблем може да ускори вече отслабващата подкрепа за правителството.

Украинците едновременно обвиняват Русия и собственото си правителство за проблемите с електричеството, посочва в интервю Владимир Фесенко, ръководител на изследователския институт Penta в Киев. Много граждани все още вярват, че прекъсванията на електрозахранването продължават поради корупция и продължаващ износ на електроенергия - обвинение, което енергийните служители многократно отрекоха.

Зеленски има за цел да добави един гигават децентрализиран капацитет тази година, заменяйки повредените големи топло- и водноелектрически централи в страната със стотици по-малки, по-лесно прикрити електроцентрали.

Този план зависи от природния газ, който страната продължава частично да внася, въпреки намеренията да стане самодостатъчна. Освен това е по-лесно достъпен поради унищожаването на фабрики, използващи газ, и правителствената забрана за износа му. Цените на вътрешния добив също остават стабилни.

Има няколко месеца преди настъпването на зимата, а експертите се чудят дали този план не идва твърде късно.

„Почти невъзможно е да постигнем тези допълнителни мощности до края на годината“, коментира Денис Саква, енергиен анализатор в базираната в Киев инвестиционна банка Dragon Capital.

Ако Украйна успее да децентрализира производството на електроенергия, Москва може да прехвърли своите ракетни и дронови атаки към газоразпределителната система, за да наруши доставките на гориво. Честотата на руските въздушни удари по такива съоръжения вече се увеличи тази година.

„Определено сме загрижени“, казва Олексий Чернишов, главен изпълнителен директор на украинската държавна енергийна компания NJSC Naftogaz Ukrainy в конферентен разговор с инвеститори по-рано миналия месец. „Руснаците започнаха да атакуват нашите подземни хранилища в западната част на Украйна.

Засега постоянната несигурност, причинена от атаките на Русия, затруднява украинците да планират в краткосрочен план, да не говорим за зимата. Украинската централна банка прогнозира, че още 400 хил. души ще напуснат страната през тази година поради трудности като спиране на тока и заплахи за енергийната инфраструктура.

Ако нещата се влошат, казва Валерия Светина, тя ще трябва да вземе решение на място.

45-годишният преводачка вече е напускала Киев два пъти, веднъж за да отиде Западна Украйна и веднъж - в Обединеното кралство, поради почти постоянните въздушни нападения на Русия над столицата. След въздушния удар на 27 август тя обмисля отново да напусне страната.

„С наближаването на студеното време все повече мисля за това, че може да се наложи да замина в чужбина, за да прекарам зимата“, казва Светина. „Липсата на електричество, в допълнение към битовите трудности, прави невъзможно да се правят планове в една вече нестабилна среда.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 31.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още