IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво означават близките отношения на Русия и Иран за Украйна и Близкия изток?

Москва и Техеран се гледаха с взаимно подозрение. Днес вече си партнират

12:45 | 31.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Русия и Иран не са естествени партньори. Доскоро двете страни гледаха една на друга с подозрение. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. обаче, се появи съюз, роден не от споделени ценности, а от общ противник: САЩ и техните съюзници, пише Bloomberg. Военното сътрудничество между двете държави се засили значително през последните две години. Това помогна на Русия да поддържа тежката си война в Украйна и даде на Иран надежди за значително надграждане на военния ѝ капацитет.

Каква е историята между Русия и Иран?

Двете имат сложна предистория. Руската и Персийската империи са воювали многократно през миналите векове. В края на 20 век Иран подкрепи муджахидините в Афганистан - групи, които успешно се бориха със съветската окупация на тази страна. Съвсем доскоро Русия се отнасяше към Иран двойствено, поддържайки отношенията си с нея, докато гледаше на страната като на потенциално дестабилизиращо влияние в задния си двор. От десетилетия Русия продава на Иран цивилни ядрени технологии, но опасенията, че страната разработва ядрени оръжия, през 2015 г. накараха Русия да се присъедини към западните страни в оказването на натиск върху Техеран да ограничи атомната си програма.

Двете страни обаче се сближиха, след като Русия се намеси в сирийската гражданска война през 2015 г. Войната на Русия в Украйна провокира още по-здрава прегръдка.

Как войната в Украйна сближава Русия и Иран?

Неспособен да си осигури решаващо надмощие в Украйна, която беше подкрепена от САЩ и други членове на НАТО, руският президент Владимир Путин потърси съюзници, които да му помогнат във войната. Той намери двама сред онези, които нямат какво да губят от подкрепата си за Кремъл – Иран и Северна Корея. И двете видяха предоставянето на оръжие на Русия като възможност за достъп до по-развити военни технологии в замяна.

Също така това, че са подложени на строги западни санкции, се оказа преживяване, което свърза Русия и Иран. Двете страни например се стремят да създадат алтернативна платежна система на услугата за финансови съобщения SWIFT, след като на някои от техните банки беше забранено да я използват. Това се случи като част от по-широки санкции, наложени от САЩ и техните съюзници.

Какви са отношенията с Русия?

Русия получава произведени в Иран дронове, които използва срещу Украйна от средата на септември 2022 г. Иран също така доставя технологията за руско съоръжение, което има задачата да произвежда масово повече от тези дронове до 2025 г. Доклади сочат, че Иран също така може да е близо до изпращането на ракети на Русия. Освен това Иран споделя опит в заобикалянето и справянето със санкциите, с които се сблъсква от десетилетия - перспектива, пред която сега е изправена Русия.

Какви са отношенията с Иран?

През 2023 г. американски представител каза, че Русия е предложила на Иран „безпрецедентно сътрудничество в областта на отбраната“. Русия споделя разузнавателна информация с Иран, работи със страната по кибервойната и ѝ помага да изстрелва шпионски сателити, твърди Шей Хар-Зви, бивш изпълняващ длъжността генерален директор в Министерството на стратегическите въпроси на Израел, който продължава да е близък до службите за сигурност на страната.

Засега руските военни продукти от висок клас, които Иран най-много иска, остават в списъка му с желания. Това включва руската усъвършенствана система за противовъздушна отбрана S-400, която би надградила системата S-300, която Иран притежава в момента. Иран винаги е твърдял, че се стреми към ядрена енергия, а не ядрени оръжия, но световните сили се съмняват в това твърдение.

Иран също иска руски изтребители Су-35. Самолетите биха могли да трансформират възможностите на иранските военновъздушни сили, които разчитаха на остарели американски изтребители, закупени преди Ислямската революция от 1979 г. Иран получи от Русия самолет Як-130 за обучение на пилоти на изтребители от ново поколение.

Като оставим настрана военните въпроси, задълбочаващите се отношения с Русия служат за облекчаване на международната изолация на Иран. Русия подкрепи включването на Иран в разширяването на групата от развиващи се пазари БРИКС, която разшири членството отвъд страните Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, за да включи Обединените арабски емирства, Етиопия, Египет и Иран. След инвазията в Украйна, Русия и Иран обявиха редица нови бизнес сделки, които обхващат различни стоки, включително турбини, полимери, медицински консумативи и автомобилни части. И двете страни харчат милиарди долари, за да ускорят доставката на товари по реки и железопътни линии, свързани от Каспийско море, в проекти, които биха могли да защитят търговските им връзки от намесата на Запада и да изградят нови с бързоразвиващи се икономики в Азия.

Докъде може да се простре това приятелство?

Русия и Иран планират да затвърдят сътрудничеството чрез официално стратегическо партньорство. Въпреки това техният съюз си остава брак по сметка, който има граници.

Желанието на Русия да си сътрудничи с Иран е ограничено от желанието ѝ да управлява отношенията си с други страни от Близкия изток, по-специално Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които имат обтегнати връзки с Иран, и Израел, който е заключен в конфликт с ислямската република от десетилетия.

Русия едва ли ще предостави пряка помощ на Иран за милитаризиране на ядрената му програма. И е малко вероятно да застане изцяло на страната на Иран във войната в сянка с Израел, въпреки че беше много критична към военните операции на Израел в ивицата Газа, в отговор на нападение оттам през октомври от подкрепяната от Иран палестинска групировка „Хамас“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 31.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още