IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговците на кафе в Европа бързат да натрупат запаси преди новите правила

Регламентът на ЕС за обезлесяването ще изисква вносителите в блока да доказват, че суровините не допринасят за унищожаването на горските земи

09:44 | 30.08.24 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Товари с кафе наводняват Европейския съюз (ЕС), докато търговците се надпреварват да се запасяват със семена преди новите екологични правила да влязат в сила в края на годината, съобщава Bloomberg.

Регламентът на ЕС за обезлесяването (EUDR) ще изисква вносителите в блока да доказват, че суровини като кафе, телешко месо, какао и дървесина не допринасят за унищожаването на горски земи. Липсата на яснота по детайлите обаче оставя много компании неадекватно подготвени, което прави известно прекъсване на доставките неизбежно.

Кафето – култура, която до голяма степен разчита на милиони малки земеделци, разпръснати по света – е особено уязвимо от промените за гарантиране, че всяко зърно е в съответствие. Затова търговците се надпреварват да доставят колкото се може повече в Европа преди 30 декември.

Износът от най-големия производител Бразилия за ЕС е нараснал с около 65% през седемте месеца до края на юли в сравнение с миналата година. Уганда – все по-важна за доставките на сорта робуста в Европа след огромен дефицит във водещия износител Виетнам – казва, че износът е достигнал исторически връх миналия месец, а по-голямата част е бил насочен към континента.

„Тази реколта реално е последната, която можем да изнесем, преди EUDR да влезе в сила“, казва Тед Марли, търговец на кафе в Уганда. „Следващата реколта на робуста е през октомври и предвид 70-дневния период на пътуване на кораба около Южна Африка и времето за обработка, почти цялото кафе от следващата реколта ще трябва да съответства на EUDR”.

Производителите на кафе искат да покрият възможни дефицити за пръв път от 2025 г., посочва Рикардо Дос Сантос, управляващ директор на европейския доставчик на кафе Riccoffee. Малцина търговци са готови да рискуват доставката на семена след октомври и да изпуснат прозореца за доставка на несертифицирани семена, добавя той.

Всичко това се случва, докато търговците са изправени пред по-високи цени. Зърната сорт робуста, използвани за инстантно кафе, са поскъпнали до най-високото си ниво от 70-те години. По-висококачествените зърна на сорта арабика са повишили цената си с над 30% тази година. По-високите разходи за заеми, недостигът на контейнери и по-дългите времена за доставка също увеличават предизвикателствата.

„Нямаме капацитета и нямаме парите, за да генерираме буферни запаси за 12 месеца в Европа“, казва Холгер Прайбиш, главен изпълнителен директор на германската асоциация по кафе.

Макар че търговците се опитват да доставят възможно най-много преди регулациите на ЕС, пътят напред остава несигурен, тъй като Европейската комисия (ЕК) не е публикувала всички детайли по прилагането им, посочва Прайбиш. Това означава по-малко обеми, което може да увеличи цените, добавя той.

Някои производствени страни също така са по-малко подготвени от други.

„Уганда наистина изостава, що се отнася до изпълнението на EUDR”, казва Джоаб Канкирихо, брокер на кафе, базиран там в Wakanda Coffee Brokerage Services. „Голям брой износители нямаха програми за устойчивост, докато EUDR не се превърна в реалност“.

Някои държави от ЕС и групи в сектора призовават правилата да бъдат ревизирани. Засега се очаква доставките да намалеят, защото никой не иска да бъде обременен със забавен товар, който не отговаря на регулаторните изисквания.

Но загубата за Европа може да се окаже в полза на Китай, казва Канкирихо.

„Виждаме навлизане на китайски купувачи и мисля, че трябва да търсим алтернативни пазари другаде, въпреки че ЕС взема близо 90% от кафето от Уганда“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
гъбко
преди 8 минути
До: cyclop Ами Вие нали оревахте орталъка, че не се засаждали дървета? Сега иде реч освен за засаждане на нови, и за запазване на текущите. Моля, ориентирайте се какво точно искате, щото нещо много започнахте да заприличвате емоционално на жена в началото на менопауза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 час
*Но загубата за Европа може да се окаже в полза на Китай, казва Канкирихо.* - Всичката прросстоттия на евро-хунвейбините се оказа в полза на Китай! Китай се научи от Европа как да се развива през 21 век с поглед към 22-ри, а Европа се научи от Китай на как да се върне в средата на 20-ти и да остави да управляват изогглавени ммаоисти, които да я заведат в 19-ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 2 часа
Големият Европейски Скок Напред се движи уверено в предначертаната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още