IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерт: Новата рафинерия в Нигерия на Алико Данготе е от ключово значение за Африка

Изсветляването на енергийния сектор в икономики на африканските държави ще повиши стандарта на живот и ще намали мигрантската вълна към ЕС, прогнозира Румяна Дечева

22:50 | 28.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Включването в експлоатация на новите мощности на новата рафинерия в Нигерия на Алико Данготе има пряко отношение не само към икономическото, но и към политическото развитие на Африка, и по-специално на северната и централната част на континента. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи експертът по международно политическо развитие Румяна Дечева. Тя очерта и новата реалност в енергийния бизнес в Африка.

Съоръжението влиза в своя последен етап, в който започва да преработва и бензин. Нигерия е огромен доставчик на суров петрол, което прави логично нуждата от рафинерия, но в страната се наблюдава сериозна корупция и скрити интереси в сектора на петрол, посочи тя, и припомни, че преди да заработи рафинерията на милиардера в Нигерия, в северната част на страната имаше още едно такова съоръжение. – Заради локацията си обаче то работи на загуба, тъй като основните петролни залежи са в южната част, а транспортът води до оскъпяване.“

Дечева разкри, че преди да заработи рафинерията на Данготе управляващите са използвали всички възможни инструменти, за да я спрат, тъй като подобно съоръжение би осветлило сектора, а много от политическите лидери в страната се облагодетелстват именно от петролния сектор.

„Това показва цялата политическа нестабилност и икономическа зависимост от скрити интереси на западноафриканската икономика. Още в първия месец производство на дизелови горива цената на дизеловото гориво падна поне три пъти, което е основно за добива на какао и преработката на различна земеделска продукция, както и за икономическата активност на Западна Африка“, отчете експертът по международно политическо развитие.

Дечева отбеляза, че земеделието и по-специално какаото и кафето са основни отрасли в някои африкански страни, а климатичните промени доведоха до сериозно повишение на цените на тези основни култури.

По думите ѝ, този последен етап за преработка на бензин отново се е сблъскал с различни опити, дори и съдебни, за да бъде спрян. Дечева очаква, че при работата на това съоръжение има възможност да бъдат наети африкански работници, които обикновено започват на по-ниски нива в чуждестранните фирми в сектора. „Изсветляването на сектора, което рафинерията може да донесе на Африка, е изключително важно за много турбулентни държави. Това би имало и директен ефект върху европейските държави, тъй като, ако африканските държави изсветлят икономиките си и повишат стандарта на живот, това би намалило мигрантската вълна към ЕС, което често е гореща тема в блока, подхранвайки подема на крайнодесните политически субекти“, прогнозира експертът по международно политическо развитие.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още