IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономист: Фед ще подходи с леко намаление на лихвите

Икономиките по света, включително и в САЩ, са на прага на рецесия, посочи Васил Караиванов

22:54 | 27.08.24 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След като Федералният резерв почти сигурно потвърди намаляване на лихвите от следващия месец, въпросът сега е в какво изражение ще е понижението. Във всички случаи пазарите остават недоволни, но очаквам леко понижение. Това коментира Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако Фед намали малко лихвите ще има упреци, че не е достатъчно, но ако видим по-рязък ход, то пазарът ще сметне, че има неизказани проблеми и може да се стигне до разпродажби“, посочи Караиванов. Икономистът допълни, че очаква Фед да подходи с леко намаляване, тъй като е по-сигурният подход.

Икономиките по света, включително и в САЩ, са на прага на рецесия и е много възможно да има такава в следващата година и половина, каза още икономистът. 

„Все още не се забелязват ясните индикаторите на идваща рецесия като намаляващи маржове на печалбите на предприятията, шокове на финасовите или на енергийните пазари, но се забелязва четири поредни месеца на повишена безработица и нови индикации за започване на превантивни уволнения на служители“, посочи Караиванов. И допълни, че европейската икономика би пострадала повече от подобна рецесия, тъй като по-рано започнаха рецесионните процеси.

Относно предизборната кампания в САЩ Васил Караиванов отбеляза, че и двамата кандидати дават сериозни обещания и заявки за бъдещата си икономическа политика.

„И при двамата кандидати виждаме политика на много силна държава, държавата да определя икономиката. Позициите и на двамата е такава, че ще водят до дефицити и пак дългът ще нараства. Този дълг няма шанс да намалява, но това не е проблем за американците“, посочи икономистът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 27.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
2354roseanne
преди 2 часа
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк---- https://do.my/texx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още