IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще се промени ли политиката на САЩ спрямо Куба

При победа на Харис си представям, че ще има промяна, каза Филип Бренър, професор по международни отношения в American University

17:35 | 23.08.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Бъдещето на Куба до голяма степен зависи от Съединените американски щати. Стига те да решат да действат по хуманен начин, Куба може да излезе от настоящата ситуация. Ако САЩ не променят политиката си, очаквам голяма хуманитарна катастрофа. Това коментира Филип Бренър, професор по международни отношения в American University, в предаването "В развитие" Bloomberg TV Bulgaria.

Бренър коментира, че половината от проблемите на Куба идват от ембаргото на САЩ.

„Свободният достъп на кубинския бизнес до американски банки (и световната търговия) беше почти нулев, тъй като Вашингтон обяви Хавана за спонсор на тероризма. Куба трябваше да намира много скъпи решения за заобикаляне на тези ограничения…Барак Обама отмени голяма част от ограниченията и извади Куба от черния списък на спонсори на тероризма - Тръмп върна ограниченията, а Камала Харис е споменавала, че би ги премахнала отново“, разказа събеседникът.

„При победа на Харис си представям, че ще има промяна в американската политика. Тръмп обеща, че ще направи нещата дори по-зле за Куба", отбеляза Бренър. 

По думите му Куба има проблем с изхранването на населението си още от времето, когато е испанска колония.

„В началото на XX век САЩ запазват монокултурното земеделие на острова за производство на захар. Усилията за диверсифициране след революцията от 1959 г. не са особено успешни, след като и новият съюзник на Хавана – Москва, настоява Куба да продължава да произвежда захар…Кубинците все още не могат да произвеждат собствената си храна. Това е сериозен структурен проблем и в момента проблемът се корени в това, че Куба е станала предимно урбанизирана страна - хората са напуснали земеделските райони. Последствието от това е, че няма хора, които да се занимават със земеделие. Дори да се опитат да мотивират фермерите да произвеждат храна, няма достатъчен брой фермери", посочи професорът.

Той коментира, че островната държава търси подкрепа от Китай и Русия за решението на своите проблеми, но не получава особено много. Имаше недостатъчни доставки на петрол от Русия, а Китай показа, че няма да подкрепя безвъзмездно Хавана, каза още той и допълни, че Куба има и проблем с недостига на гориво, което допълнително затруднява транспорта на храни.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още