IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои са добрите примери за успешни и помагащи хора в Африка

Африка е континентът с най-голяма нужда от наука и технологии, посочи Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие

20:01 | 21.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много международни организации в Африка създават програми, за да изпратят млади африканци да се обучават в големи европейски и северноамерикански университети, за да станат бизнес партньори и да поемат отговорности за производството на континента в бъдеще. Това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки че малка част от завършилите в чужбина се завръщат на континента, то има много добри примери за успешни и помагащи хора в Африка. Един от тях е Йохан Руперт, който е милиардер в Южна Африка. Ставайки успешен в Швейцария, той се завръща в Африка и създава инициатива в помощ на младите предприемачи. Дечева обясни, че през 2006 г. той е предсказал идващата икономическа криза, но водещите икономисти са отхвърлили тезата му, тъй като той е бил недостатъчно образован. 

Друг такъв пример е и Джъстин Станфорд, който от ранна детска възраст напуска училище и запленен от преноса на информация и банкирането започва да създава системи за киберсигурност, а на 13-годишна възраст създава първата си антивирусна програма. В момента той е основно лице на киберсигурността в огромна част на Африка и помага на млади африканци, интересуващи се от ИТ индустрията, да се развият.

Добър пример дава и нигериецът Космас Мадука, който е принуден да се откаже от училището на 6 години в опит да спечели пари, продавайки сладкиши на улицата. На по-късна възраст започва и работа в автосервиз, а днес неговата фирма е една от най-големите разпространители на европейски и японски марки автомобили в Африка. 

Африка е континентът с най-голяма нужда от наука и технологии, тъй като това е изключително ценен ресурс за световната икономика, от който континентът е изолиран. Често ставаме свидетели на добив на ресурси в Африка, които просто се изнасят за по-развити икономики, без да остава нещо за самият континент.

Ново проучване в Източна Африка показва, че 33 милиона души в региона страдат от недостиг на храна. Това са хора, които не могат да си позволят дори едно хранене на ден. Дечева подчерта, че пътят за решаването на този проблем минава през предприемачеството и образованието в Африка.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още