IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пл. Димитров: Спадът на германската икономика трябва да бъде ограничен до тази година

Има и много компании, които са в предфалитно състояние и българският бизнес трябва да бъде много внимателен, посочва управителят на Кофас България

22:47 | 19.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия се представя доста зле икономически през последните месеци, особено на фона на останалите страни в еврозоната. Свиването на икономиката е малко, но може да предизвика забавяне или отлив на инвестиции, което да има лавинообразен ефект в бъдеще. Това коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Германия е традиционно най-големият външнотърговски партньор на България, напомни Димитров, като 25% от износа ни към Европа, или 15% от целия износ, отива там. Най-големият внос на България - близо 20% от целия европейски внос, също идва от Германия.

Спадът на германската икономика трябва да бъде ограничен до тази година и страната да се върне към добър растеж през 2025 г., каза Димитров.

"Ако в момента очакваме (ръстът) да бъде между 0% и 0,3% към края на годината, за 2025 г. мислим, че ръстът ще бъде над 1%", посочи гостът в предаването.

По думите на Димитров Германия продължава да бъде изключително силна икономика, но темповете на ръст са минимални или отрицателни, като основна причина е щетата от войната в Украйна. Германия се оказа основният икономически потърпевш. Опасенията за отрицателен ръст за 2024 г. рефлектират пряко върху германските компании. 

"Свидетели сме на един близо 10-годишен ръст във фалитите на немски компании към днешна дата – всичко, за което си говорим, вече може да го видим в реално изражение в компаниите, с които българските износители работят.  Когато гледаме през призмата на българските износители, се оказва, че вече немските партньори не са толкова стабилни, колкото сме свикнали да ги виждаме и шансът да фалира някой важен за нас партньор се увеличава всеки ден“, посочи събеседникът. И добави, че най-тежко засегнати са транспортният сектор, некласифицирани сектори, в строителството и туризма са обявени с 30% повече фалити от 2023 г. Ръстът е най-висок в автомобилния сектор - 120% повече компании са обявили фалит в сравнение с миналата година.

Има и много компании, които са е предфалитно състояние и българският бизнес трябва да бъде много внимателен с германските си партньори, предупреди Димитров.

Какво показват отчетите на германските автомобилни компании, какъв се очаква да бъде ефектът от европейското първенство по футбол върху икономиката на страната може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още