IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решението на близкоизточния конфликт е очевидно - освен за израелците и палестинците

Насилието и заселническите селища унищожиха широката някога подкрепа за решение със създаване на две държави

14:12 | 19.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

По-голямата част от света отдавна е постигнала съгласие какво е нужно, за да се сложи край на израелско-палестинския конфликт, отвел Близкия изток до ръба на регионална война, която почти сигурно би въвлякла и САЩ, пише Wall Street Journal.

САЩ, Европа и много арабски правителства настояват, че закъснелият отговор е решението за създаване на две държави, при което Израел и Палестинската автономия биха съществували рамо до рамо.

Проблемът е, че израелците и палестинците вече не вярват в него.

Последните десет месеца създадоха най-голямата пречка от десетилетия насам за шансовете за мир, постигнат чрез преговори. Атаката на „Хамас“ на 7 октомври, при която загинаха близо 1200 души в Южен Израел и опустошителният отговор на Израел, при който според палестинските власти са загинали над 40 хил. души в Газа, потвърдиха и за двете страни, че нежеланият им съсед не зачита живота на хората им.

„В момента израелците и палестинците не вярват, че от другата страна стоят човешки същества“, казва Халил Шикаки, ръководител на Палестинския център за политика и допитвания в Рамала. „Това не е трайно решение на израелско-палестинските отношения. Но точно тук се намираме в момента“, допълва той.

Всъщност подкрепата за две държави, живеещи една до друга, намалява повече от десетилетие. Макар че допитвания от края на 90-те години на миналия век до около 2010 г. показваха, че стабилно мнозинство от израелци и палестинци подкрепят решението с две държави, оттогава подкрепата намалява.

Сега само 32% от палестинците вярват във формулата, показа допитване на института PCPSR през юни. Сред израелците вярата в мир, основан на две държави, се срива до 19% според изследване на Pew Research Center, публикувано през май, спрямо 32% малко преди 7 октомври.

Повечето израелци и палестинци знаят, че трябва да намерят начин да поделят земята между реката и морето. Но вече не виждат партньор от другата страна.

Край на доверието

За много израелци атаката на 7 октомври задълбочи страха, че палестинска държава на Западния бряг и Газа ще попадне под контрола на екстремисти като „Хамас“ и ще се превърне в площадка за тероризъм.

Допитвания установиха, че около 70% от палестинците одобряват атаката на „Хамас“ на 7 октомври, Израел смята това за доказателство, че съседите му са склонни към убийства.

„Това поколение палестинци показа лицето си. Знаем какви са техните намерения, тъй като те празнуваха на 7 октомври“, казва Гади Гауб, историк от Еврейския университет в Йерусалим и политически коментатор.

Тауб израснал в семейство на мирни активисти и силно подкрепял споразуменията от Осло от 90-те години на миналия век, най-устойчивия опит до момента за помиряване на израелци и палестинци. Той престанал да вярва във възможността за мир, след като споразуменията завършиха с провал и насилие.

Сега Израел има само един вариант, казва Тауб: „Окупация“. „Дали ми харесва? Не. По-добре ли е, отколкото да умрем? Да“, допълва той.

Бенямин Нетаняху стана най-дълго управлявалият премиер в историята на Израел, като утвърди – според критиците му раздуха - страха на избирателите от загуба на контрола над земята им.

„Всеки знае, че от десетилетия аз съм този, който блокира установяването на палестинска държава, която би застрашила нашето съществуване“, заяви Нетаняху във видео обръщение по-рано тази година.

Атаката на 7 октомври - най-големият в историята провал на Израел в областта на сигурността, нанесе удар на личната популярност на Нетаняху, но допълнително затвърди говоренето му за конфликта.

Последна актуализация: 14:12 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още