IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Антъни Блинкен се насочва към Израел, за да търси примирие в Газа

След двудневни преговори в Доха САЩ и другите посредници – Египет и Катар, изглежда, се доближават до споразумение

11:30 | 18.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се насочва към Израел, з ада се опита да сключи споразумение за прекратяване на огъня след месеци на трудни преговори, съобщава Асоишейтед прес.

След двудневни преговори в Доха САЩ и другите посредници – Египет и Катар, изглежда, се доближават до споразумение, а американски и израелски представители изразяват предпазлив оптимизъм. Но "Хамас" даде знак, че се противопоставя на новите искания на Израел.

Обсъжданото предложение предвижда процес на три етапа, при който "Хамас" ще освободи всички заложници, отвлечени по време на нападението на 7 октомври, което предизвика най-смъртоносната война, водена някога между израелци и палестинци. В замяна Израел ще изтегли силите си от Газа и ще освободи палестинските затворници.

Посредниците се надяват да сложат край на войната, в която по данни на местните здравни власти са загинали над 40 000 палестинци, разселени са по-голямата част от 2,3 млн. жители на територията и е предизвикана хуманитарна катастрофа. Експерти предупреждават за глад и избухване на болести като полиомиелит, отбелязва АП.

Водените от "Хамас" бойци убиха около 1200 души, предимно цивилни, при нападението на 7 октомври и отвлякоха около 250 души. Смята се, че около 110 от тях все още се намират на територията на Газа. Според израелските власти около една трета от тях са загинали.

Повече от 100 заложници бяха освободени през ноември по време на едноседмичното прекратяване на огъня.

При последните израелски бомбардировки тази сутрин беше засегната къща в централния град Дейр ал Балах, при което са загинали жена и шестте ѝ деца, според болницата "Ал Акса".

Според управляваните от "Хамас" здравни власти на Газа при удар в северния град Джабалия са били засегнати два апартамента в жилищна сграда, загинали са двама мъже, жена и нейната дъщеря.

Друг удар в централната част на Газа е убил четирима души, според болница "Ауда".

Късно снощи при удар близо до южния град Хан Юнис са убити двама мъже и  две жени от едно семейство, по данни на болница "Насър".

Израел твърди, че нанася удари само по бойци и обвинява "Хамас" за смъртта на цивилни, тъй като въоръжената групировка крие бойци, оръжия и ракети в тунели и жилищни райони. Но продължилите няколко месеца израелски бомбардировки унищожиха цели многодетни семейства и оставиха хиляди деца сираци, отбелязва АП.

Посредниците се опитват от месеци да спрат сраженията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 18.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още