IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проф. Александрова: Извънредната ситуация заради маймунска шарка е за мобилизация и контрол

Рискът за Европа е нисък, посочи професорът от БАН

16:30 | 15.08.24 г. 1

Обявената извънредна ситуация заради маймунска шарка се прави с цел мобилизиране, контролиране и овладяване на вируса за ограничаване на разпространението му, коментира проф. Радостина Александрова, Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaraia.

Световната здравна организация обяви болестта маймуска шарка за глобална извънредна ситуация в областта на общественото здраве за втори път в рамките на две години след епидемия от вирусното заболяване в Демократична република Конго, която се разпространи в съседните страни.

Този вирус принадлежи към семейството на едрата шарка, като доскоро се разпространяваше само при животните, обясни проф. Александрова. Тя посочи, че най-голямото разпространение на този вирус е в Африка, като той се дели на два варианта – единият е по-тежък, взима повече жертви и се разпространява в Демократична Република Конго, докато вторият вариант се среща най-често в Западна Африка.

Професорът обясни, че през 2022 г. вирусът се разпространи извън Африка и причини епидемия по света. До днешна дата от началото на годината в Демократична Република Конго има обявени около 14 хил. случая и 511 от тях са смъртни.

Европейският център за контрол на заболяванията твърди, че рискът за Европа е нисък, но предупреждава пътуващите в тези части на света. В Африка е нужна координация на усилията, тъй като разпространението на вируса вече е и извън Демократична Република Конго. 

Гостът обясни, че заразяването се осъществява чрез близък контакт. Около 70% от заразените са млади хора на под 18 г.

В Африка са налични около 200 хил. ваксини, но са нужни много повече. Ваксината може да се постави и след заразяване, като сериозно да облекчи клиничната картина и развитието на болестта. Ваксината, която се използва, е тази срещу едра шарка, тъй като вирусите са сходни. Тя дава защита около 80%.

„В никакъв случай не трябва да изпадаме в паника. Това, което трябва да правят специалистите извън Африка, е много сериозно да следят какво се случва с този вирус и какво е неговото разпространение, защото опитът е показал, че всяко едно огнище във всяка част от света би могло да прехвърли границите на страната или континента и да обхване целия свят. Това е нещо, което не бива да се случва. Нека приемем тази извънредна ситуация като червена лампичка, която иска да обърне вниманието на обществото и институциите“, заяви проф. Радостина Александрова.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaraia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 26 минути
Ваксината, която се използва, е тази срещу едра шарка, тъй като вирусите са сходни. - драмата приключи, имаме я сложена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още