IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна извърши най-голямото си нападение с дронове срещу руски военно-въздушни бази

Ударът е целял да подкопае способността на Москва да използва военни самолети за атаки срещу Украйна

21:43 | 14.08.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна извърши най-големия удар с дронове с голям обхват от началото на войната срещу четири руски военно-въздушни бази тази нощ, съобщи източник на силите за сигурност в Киев. Атаката беше определена от президента Володимир Зеленски като „навременна“ и „точна“, предава Ройтерс.

Ударът, който бил насочен към руските военно-въздушни бази във Воронеж, Курск, Саваслейка и Борисоглебск, целял да подкопае способността на Москва да използва военни самолети за нападения с плъзгащи се бомби срещу Украйна, допълни източникът.

Ройтерс не е могла да провери независимо твърдението. Украйна продължава да оценява мащаба на щетите, съобщи източникът.

„Благодаря ви за точните, навременни и ефективни удари срещу руски военно-въздушни бази. Украинските дронове работят точно, както трябва“, заяви Зеленски в обръщение към армията в сряда.

Руското министерство на отбраната съобщи по-рано, че противовъздушната му отбрана е унищожила 117 дрона и четири тактически ракети, изстреляни от Украйна срещу редица области, включително Курск.

Ударът срещу военно-въздушните бази е предприет в момент, когато украинските войски се опитват да организират настъпление в руската Курска област, след като започнаха изненадваща операция, която донесе най-големите им победи на бойното поле от 2022 г. насам.

След нашествието миналата седмица руските сили намалиха броя на атаките с плъзгащи се бомби срещу гранични селища в североизточната Харковска област в Украйна, съобщи в понеделник местният губернатор.

Междувременно беше съобщено, че украинските сили са напреднали още в Курска област в Русия в сряда, а властите в Киев заявиха, че територията ще послужи като буферна зона за защита на граничните области от руски нападения, предава Ройтерс.

Настъплението на Киев на руска територия, което започна миналата седмица, изненада Москва и поне засега променя нагласите във войната, в която руските сили постигаха стабилни победи през цялата година.

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с високопоставени представители, за да обсъди хуманитарното положение и възможното установяване на военни администрации в окупирания район, който според Украйна надвишава 1000 кв. км.

„Продължаваме настъплението си в Курска област“, написа Зеленски в Телеграм. „С един-два километра в различни области от началото на деня. И над сто руски военнопленници през същия период“.

Вътрешният министър Игор Клименко заяви, че създаването на „буферна зона“ „цели да защити нашите гранични общности от ежедневните вражески атаки“.

Русия обсипва Украйна с въздушни удари от съседни гранични територии, включително Курска област. Руският президент Владимир Путин обеща да изтласка украинските войски, които според него целят, със западна подкрепа, да поставят Киев в по-силна позиция при възможни преговори за примирие в бъдеще. Но над седмица от началото на интензивните битки украинските сили все още не са изтласкани.

„Положението остава трудно“, казва Юрий Подоляка, влиятелен проруски военен блогър, роден в Украйна. „Врагът все още има инициативата и затова, макар и бавно, той засилва присъствието си в Курска област“, допълва той.

Руското министерство на отбраната съобщи, че е отблъснало поредица от украински атаки в Курска област, включително в Руское Поречное, на 18 км от границата, и някои проруски военни блогъри заявиха, че фронтът е бил стабилизиран.

Държавната телевизия съобщи, че силите на Москва вземат инициативата, като показа кадри от атаки срещу украински позиции и евакуации на руски цивилни.

Руската Национална гвардия съобщи, че засилва сигурността в Курската ядрена централа, която се намира само на 35 км от бойните действия. А губернаторът на руската гранична Белгородска област Вячеслав Гладков обяви извънредно положение. Русия съобщи, че вече е евакуирала около 200 хил. души от граничната зона.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че Киев ще отвори хуманитарни коридори за евакуацията на цивилни, „както в посока на Русия, така и в посока на Украйна“. Украински официални представители заявиха, че Киев ще уреди и достъп на международни хуманитарни организации, сред които вероятно и Международният комитет на Червения кръст и ООН.

Американският президент Джо Байдън заяви, че американските официални представители са в постоянен контакт с Киев за нашествието, въпреки че според Белия дом Вашингтон не е получил предварителна информация за него и не е замесен.

Руски представители смятат, че западните поддръжници на Украйна са знаели за нападението. „Разбира се, че са замесени“, заяви депутатката Мария Бутина пред Ройтерс.

Офанзивата може да остави украинските сили по-оголени в други части на фронта, където Русия бавно прибавя още завоевания към 18-те процента от украинската територия, които контролира в момента.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски заяви, че руският град Суджа,  център за преноса на руски природен газ към Европа през Украйна, е напълно под украински контрол. В сряда природният газ продължаваше да тече.

Руската рубла поевтиня спрямо долара в сряда и е изгубила над 8% от стойността си от началото на нашествието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
adimos
преди 47 минути
натовската медия продължава да бълва пропаганда. Днес излезнаха доста клипове с ликвиродани укропи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 час
големо бум-бум-бум ... отново зловещи падащи останки от украински дронове са направили големи золуми па самальоти и складове ... кат се разсеят облаците и затихнат пожарищата ще броим останалото ... блатните са понесли едни от най-големите си загуби на военна техника в рамките на ден , нещо кат крайцера машшшква ... силно се надяваме и персонал да е поизгорел ... пак да фъргат крилати ракети по детски болници !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още