IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво наистина показват данните за икономиката на САЩ

Три от водещите показатели често са PR инструмент, коментира финансовият анализатор Даниел Василев

13:00 | 14.08.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Очакваме рецесия в САЩ от много време, но когато говорим за данни, трябва да имаме предвид, че три от водещите показатели - инфлацията, БВП и заетостта, често са PR инструмент. Те могат много лесно да бъдат модифицирани, за да покажат едно благоприятно развитие на икономиката, ако това е необходимо. Това каза Даниел Василев, икономист и финансов анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

През миналата седмица излязоха притеснителни данни за икономиката на САЩ. Видяхме ръст на безработицата, а започнаха и съмнения за това дали Федералният резерв не се забави много с вдигането на лихвите. 

"Ако погледнем ревизиите на данните, ще видим, че от година и половина и малко повече, имаме ревизия, понякога значителна, понякога по два пъти в посока надолу за новосъздадените работни места. По всяка вероятност наблюдаваме следното - когато видим публикувани данните за работните места, това е малко или много шоу. След това анализаторите се фиксират върху тези данни, а в същото време биват ревизирани данните от предходните месеци надолу", коментира Василев.

Той се позова на официалните данни, които показаха около 114 хиляди новосъздадени работни места в САЩ през юли. Очакванията обаче бяха за грандиозно повече - новосъздадените работни места да бъдат 186 000. Тоест, имаме около 50% по-малко новосъздадени работни места, отколкото пазарите очакваха, коментира Василев. 

От друга страна, 17 хиляди от тези новосъздадени работни места са в сферата на правителствените дейности и услуги. "Тоест държавата създава над 10% от заетостта, което не е прецедент спрямо предишните месеци и показва, че правителството се опитва да увеличи броя на своите служители, за да се опита, чрез още един лост, да повлияе на съзнанието на обикновените американци, че състоянието на икономиката, включително и на пазара на труда, е по-добро, отколкото всъщност е", добави гостът. 

Той обърна внимание, че показателят средно възнаграждение за отработен час също е под очакваното. "Вижда се трайно низходяща тенденция, която продължава и през юли. Реално виждаме още един измерител, който показва, че реалното състояние на американците се влошава", отбеляза анализаторът.

Друг показател, който също сочи към влошаване на състоянието на американската икономика, е дългът по кредитни карти, който расте. Просроченият дълг по кредитите също нараства, тоест американският потребител не е в цветуща форма, каза Василев.

Анализаторът няма да се изненада, ако Фед потисне по-рано лихвения процент. „Ако Фед действа извън обичайната си програма и намали предварително лихвата, ще е признание, че са изпуснали юздите на икономиката и действат на пожар“, допусна Василев.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още