IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Става ли заложник производството на кафе на климатичните промени

Как ще се отрази добивът на кафе върху цените на продукти като шоколад, коментира Цветисиана Костова

17:38 | 13.08.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Има нестабилност на пазара заради районите, където се отглежда кафе. В бъдеще добивът на кафе в Африка ще спадне драстично. Това каза Цветисиана Костова, водещ и редактoр в Bloomberg TV Bulgaria, която в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria цитира проучване, според което Африка до 2050 г. няма да може да се издържа от производство на кафе заради изменението на климата.

Тя отбеляза, че кафеените плантации заемат доста от плодородните земи на континента, а в Сиера Леоне дори част от тропическите гори, които са застрашени от обезлесяване.

По думите ѝ от данни на Bloomberg America се вижда, че цените на кафето от сорта „Арабика“ са се увеличили заради застудяването в Бразилия, която е най-голям износител. „Увеличението е със 7%, което е най-големият ръст от месец насам. Търговците оценяват, че в предстоящата седмица температурите ще спаднат още. Изпълнителните директори на компании като Paragon Global Market споделят, че в Бразилия през уикенда са се появили допълнителни слани. Това още не се е отразило на производството и цените на други култури като захарната тръстика“, коментира Костова.

Вече има притеснения, че регулаторната рамка на ЕС, която се отнася до продукти като какао, шоколад и кафе, подбрани на базата на това какво въздействие оказва върху тях добивът на кафе, може да повлияе на цените и на второстепенните продукти. „В близко бъдеще се очаква, че тяхното количество няма да покрие нуждите на Европа“, добави журналистът.

Костова съобщи и друг факт, според който фермерите в Африка, занимаващи се с добив на кафе, са получавали средно 45 цента на ден – заплащане крайно недостатъчно за издръжката им, а „какво остава за противодействие на климатичните проблеми“.

Ще последва ли кафето поскъпването на какаото? С колко се е увеличила цената на кафето сорт „Арабика“ в Ню Йорк? Ще рпродължи ли тенденцията на ръст в цената на кафе и в новата реколта през следващата година?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още