IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е на пето място по качеството на водите в ЕС

Подобрява се качеството на морската вода в крайбрежните зони за къпане на ЕС, отчита Евростат

21:12 | 13.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През 2023 г. качеството на водата в крайбрежните места за къпане в Европейския съюз беше много високо, като 88,4% от местата са оценени като отлични, което представлява увеличение от 3,4 процентни пункта в сравнение с 2013 г., когато данните показват 85,4%. Отчита се стабилност в сравнение с 2022 г. от 88,9%, показват данните от проучване на европейската статистическа служба Евростат, публикувани на сайта ѝ.

Източник: Евростат Източник: Евростат

България се нарежда на пето място в класацията с отлично качество на водата в крайбрежните места за къпане – 94,6%. На челните места се нарежда Хърватия с 99,1%, Кипър – с 97,6%, Гърция – с 95,8% и Словения с – 95,2%.

Последните места в класацията заемат Финландия – с 65,4%, Полша – с 55,1% и Естония, където 46,7% от крайбрежните зони за къпане получават отлични оценки.

Глобалната средна повърхност на киселинност на морската вода в ЕС имаше стойност на pH 8,05 през 2022 г., което представлява намаление с 0,02 пр. п. в сравнение с 2012 г. (8,07). Намаляването на pH показва повишена киселинност на океанската вода, показват данните на Евростат.

Увеличаването на нивата на атмосферния въглероден диоксид (CO2) подобрява усвояването му от океаните, което води до по-ниски стойности на pH, пише в коментар на публикацията за мониторинговия доклад за устойчиво развитие в Европейския съюз, свързан с опазване на крайбрежните води. Целта на проучването е да се защити и гарантира устойчивото използване на моретата и океаните, което включва намаляване на замърсяването, прекратяване на прекомерния риболов и опазване на морските и крайбрежните екосистеми.

Морските и океански акватории поддържат крайбрежните икономики и поминък, допринасят за производството на храна и функционират като пречиствател на въглерод, се отбелязва още в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 9 минути
Склонен съм да се съглася.Току що се прибрах от Приморско.Никога не съм виждал морската вода толкова чиста и прозрачна за това време на август, без следа от медузи и водорасли,и то при положение,че е по-топла от обичайното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още