IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трябва ли Европа да инсталира повече климатици?

За разлика от САЩ, където климатизацията е нещо обичайно, европейските разпоредби и архитектурни особености не позволяват толкова бърз темп на инсталиране на климатици

17:52 | 12.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпросът дали Европа трябва да има повече климатици е от първостепенно значение за европейците. Това е пиковият летен туристически сезон, така че има значение и за гостите на Стария континент. Особено когато е 35 градуса по Целзий, пише в коментар за Bloomberg колумнистът Тайлър Коен.

След като спира да обядва в заведение в Сиена без климатик, той пътува до Флоренция, където ресторантите са добре охладени.

Около 90% от хората в САЩ имат климатик в сравнение със само 19% за жителите в Европа. В световен мащаб САЩ, Китай и Япония представляват около две трети от всички домакинства с климатици, изтъква Коен, цитирайки аналитични оценки.

Като оставим настрана за момента дали използването на климатик е полезно за планетата, е полезно да се запитаме дали е добре за хората. Без да се има предвид цената на подобно устройство, за което по-късно ще стане въпрос, отговорът определено е „да“.

По-високите температури могат да ни направят по-раздразнителни, по-унили и като цяло по-малко здрави. В Европа проблемът е особено належащ на север, където исторически времето е по-хладно, но поради изменението на климата сега има много летни дни, в които температурите надвишават 32 градуса по Целзий.

Според една оценка почти 62 хил. европейци са починали от летните горещини през 2022 г.

Климатикът осигурява известно облекчение; неслучайно покойният премиер на Сингапур Лий Куан Ю приписва развитието на града-държава на появата на климатичните инсталации. Самите европейци изглежда вече осъзнават стойността на климатизацията, тъй като броят на климатичните устройства на континента се е удвоил от 1990 г. насам.

И все пак няма да е лесно да направим Европа толкова хладна (говорейки само по отношение на температурата), колкото Америка. Голяма част от континента е изправена пред по-високи цени на електроенергията, отколкото в САЩ, и има данъци – във Франция те са 20%, за климатичните системи.

И тогава идва въпросът с естетиката. Много европейци се оплакват, че изкуствено охладеният въздух е по-малко здравословен или по-малко приятен за дишане - мнение, към което американецът изпитва известна симпатия. Европейските сгради също средно са по-стари от тези в САЩ и не са построени, за да направят климатиците лесни за инсталиране. Така че могат да възникнат проблеми в лицето на местните разпоредби и законите за опазване на историческите паметници.

Някои европейци също имат опция, недостъпна за американците, ако температурата наистина е непоносимо висока: те могат да си вземат отпуск за целия август. Могат да плуват в Средиземно море или да летят до Финландия или Ирландия. Икономическият урок, че хората се приспособяват към обстоятелствата, се потвърждава от тези реалности.

Какво ще кажете за разходите за климатик, финансови и други? Климатичните системи консумират много енергия и опасенията около изменението на климата са причина това да ви разколебае. Инсталирането на климатик също е инвестиция, която може да се окаже значителна. Икономическата теория предполага, че подобни инвестиции често се забавят.

И все пак, ако горещините са вредни за повечето хора, изглежда странно премахването на климатика да се превърне в основен фокус на усилията за постигане на зелените цели. Какво послание изпраща това? „Светът се нагрява толкова бързо, че не можете да имате климатик“. Малко вероятно е това да резонира сред обществеността.

Така че най-добрият аргумент, който един американец може да изтъкна по отношение на това Европа трябва да има повече климатици, е следният: защото европейците го искат. Има културни сили, които възпрепятстват прехода към повече климатици, но той в крайна сметка ще се случи. Защо да не ускорите темпа на инсталиране и да стигнете до мястото, до където голяма част от Европа така или иначе ще стигне?

Въпреки това, по егоистични причини, Коуен не подкрепя добавянето на повече климатици в Европа. Ако това все пак стане, повече европейци биха прекарвали повече време на прохлада в домовете си и по-малко в жегата на открито. Това би намалило стойността на обществените разходки, удряйки туризма. Уличният живот е едно от най-големите удоволствия в Европа и едно от нейните сравнителни предимства пред Америка (с изключение на Ню Йорк). Европейците също биха го пропуснали, дори и да се радват на жилищата си с контролиран климат.

Коуен предполага, че в идеалния случай иска Европа, в която мястото, където е отседнал, има климатик, но никъде другаде няма. Това е напълно нереалистично, признава той и съзнава, че Европа не съществува, за да радва конкретно него. Всичко това означава, че що се отнася до климатизацията, Европа вероятно ще заприличва все повече и повече на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 час
*Трябва ли Европа да инсталира повече климатици?* - Разбира се, че трябва! Не трябва да има стая и кола без климатик! Това е безценната придобивка на цивилицацията, която е по-умна от природата и прави за всеки бройлер сезоните по желание - лято през зимата и зима през лятото. Все повече трябва да се инсталират, милиарди инвертори трябва да издухват през лятото жега и през зимата студ в атмосферата. А климата ще го оправим със зелен хайвер на корем за всеки глъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още