IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Беларус изпраща подкрепления по границата с Украйна

Минск обвини Киев, че украински дронове са нарушили беларуското въздушно пространство

19:19 | 11.08.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Беларус изпрати още войски, за да подсили границата си с Украйна, като заяви, че украински дронове са нарушили въздушното ѝ пространство в хода на военното нашествие на Киев в руската Курска област, предава Ройтерс.

Беларуското външно министерство повика украинския шарже д’афер, поиска мерки за гарантиране, че подобни инциденти няма да се повторят, и намекна, че повторение ще накара Беларус да обмисли дали дипломатическото присъствие на Киев в Минск е „уместно“.

Президентът Александър Лукашенко, който говори на среща в Източен Беларус, заяви, че военно-въздушните сили са унищожили в петък „около десет“ украински дрона, след като те са нарушили беларуското въздушно пространство в Могилевска област, която граничи с Русия.

Лукашенко, който е един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин, заяви, че други са били унищожени по-късно близо до руския град Ярославл.

„Не разбирам защо Украйна трябваше да прави това. Ще трябва да проучим“, каза Лукашенко, цитиран от осведомителната агения БелТА. „Но... дадохме ясно да се разбере и ги уведомихме, че нито една провокация няма да остане без отговор“, допълни той.

Държавната телевизия Беларус 1 показа кадри на фрагменти от свалени дронове. Беларуското външно министерство коментира, че Минск е поискал „обхватни мерки“, за да гарантира, че тези инциденти няма да се повторят, отбелязва БелТА.

„Беше посочено..., че ако дипломатическото представителство на Украйна в Беларус не може да окаже влияние за предотвратяване на такива провокации, беларуската страна ще постави въпроса за това доколко уместно е присъствието ѝ в Минск да продължи“, се казва в съобщението.

Андрей Коваленко, ръководител на Украинския център за предотвратяване на дезинформацията, написа в Телеграм, че разполагането на допълнително въоръжение по границата е „опит да се помогне на Путин и да се отклони вниманието на командването на Украйна към този сектор“.

По-рано в събота руското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са прехванали шест дрона в Ярославска област.

„Предвид положението в Украйна и в Курска област в Русия главнокомандващият на въоръжените сили даде заповеди за подсилване на войските в тактическите области Гомел и Мозир, за да се отговори на тези провокации“, заяви министърът на отбраната Виктор Кренин.

„Силите за специални операции, сухопътните войски и ракетните сили, включително системите Полонес и Искандер, бяха навотарени с разполагане в посочените области“, допълни той.

Беларус гледа на нарушаването на въздушното му пространство като на провокация и е „готова да отговори“, каза още Кренин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 11.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още