IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Досегашният ръководител на "Хамас" в ивицата Газа става лидер на движението

Това се случва след убийството миналата седмица на досегашния лидер на "Хамас" Исмаил Хания в Иран

23:18 | 06.08.24 г.
Снимка: Новият ръководител на "Хамас" Яхия Синуар. Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: Новият ръководител на "Хамас" Яхия Синуар. Снимка: EPA/БГНЕС

 „Хамас“ определи лидера си в ивицата Газа Яхия Синуар за наследник на бившия политически ръководител Исмаил Хания, който беше убит в Техеран миналата седмица, съобщи групировката във вторник, цитирана от Ройтерс. Ходът може да засили радикалния път, следван от атаката на 7 октомври срещу Израел насам.

Синуар, който е в основата на най-опустошителната атака срещу еврейската държава от десетилетия, се укрива в Газа и избягва опитите на Израел за убийството му след началото на войната.

„Ислямското съпротивително движение „Хамас“ обявява избора на командир Ахия Синуар за ръководител на политическото бюро на движението, наследявайки мъченика командир Исмаил Хания, нека Аллах се смили над него“, съобщи движението в кратко комюнике.

Новината за назначението, която идва, докато Израел се готви за отговора на убийството на Хания в иранската столица, беше приета със залп от ракети от Газа, където бойци на движението продължават да воюват с израелската армия в обсадения анклав. „Това е послание за твърдост и то е безкомпромисно“, се допълва в съобщението.

Синуар, който прекара половината от зрелия си живот в израелски затвори, е най-влиятелният ръководител на „Хамас“, който остана жив след убийството на Хания. То тласна региона до ръба на по-широк регионален конфликт. Иран се зарече да даде суров отговор.

61-годишният Синуар, който е роден в бежански лагер в южния град Хан Юнис в ивицата Газа, беше избран за ръководител на „Хамас“ в Газа през 2017 г., след като си спечели репутация на безмилостен управник сред палестинците и непреклонен враг на Израел.

Главният военен говорител на Израел контраадмирал Даниел Хагари обвини Синуар за нападението на 7 октомври и заяви, че Израел ще продължи да го преследва.

В знак, че движението е обединено около избора на Синуар, Халед Мешаал, бивш ръководител, който беше смятан за възможен наследник на Хания, е подкрепил Синуар, заявиха високопоставени източници в движението.

За Израел назначението потвърждава „Хамас“ като враг, посвететен на унищожаването на страната, и вероятно ще засили настояването на премиера Бенямин Нетаняху, че страната му трябва да продължи кампанията си в Газа до края.

Представителят на „Хамас“ Осама Хамдан заяви пред телевизия Al Jazeera, че движението остава ангажирано с постигането на сделка и екипът, който води преговорите при Хания, ще продължи да работи при Синуар, за когото се говори, че следи преговорите отблизо.

Но според Хани Ал-Масри, политически анализатор в Рамала, назначението на Синуар да ръководи цялото движение е предизвикателство към Израел и изпраща послание за придържането на „Хамас“ към неговия „екстремистки и съпротивителен подход“.

„Тъй като Синуар ръководи преговорите, той ще управлява и движението“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 06.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още