IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съседните на Венецуела страни се опасяват от изселване, с което не могат да се справят

Някога държавите приемаха с отворени обятия бягащите венецуелци. Днес ситуацията е много по-различна

18:48 | 03.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gaby Oraa/Bloomberg
Снимка: Gaby Oraa/Bloomberg

Когато венецуелците започнаха да напускат масово страната си в началото на икономическия колапс преди почти десетилетие, южноамериканските правителства, включително тези в Бразилия и Перу, посрещнаха мигрантите с отворени обятия.

Сега, когато властите в региона се подготвят за нова потенциална вълна след оспорвани избори, които попариха надеждите за промяна, изглежда ясно, че новодошлите няма да получат толкова добър прием, пише Bloomberg.

От 2015 г. почти 8 млн. венецуелци са напуснали страната в рамките на това, което се смята за най-голямата масова миграция в Северна и Южна Америка. Докато те се разпръсваха из континента, негативната реакция нарасна на фона на схващането, че пристигането им често е придружено от увеличаване на престъпността.

Този гняв – венецуелски лагер беше опожарен в Северно Чили през 2021 г., а венецуелци в целия регион се оплакват от обиди и насилие от страна на местните жители, които се страхуват, че ще им отнемат работата – сега се прехвърли в правителствената политика.

Външният министър на Перу, където вече живеят 1,5 млн. венецуелци, тази седмица предупреди за „изселване, което не можем да поемем“. Чили също повишава граничната сигурност, а Панама твърди, че се подготвя за вълна от мигранти. Дори Бразилия, която прие особено ентусиазирано новодошлите венецуелци през последното десетилетие, каза, че укрепва границата си.

Здрав разум

„Като се има предвид ситуация като тази, границите трябва да бъдат укрепени“, коментира в четвъртък Мануел Монсалве, чилийски заместник-министър на вътрешните работи, добавяйки, че това означава увеличаване на патрулните превозни средства, самолетите и дроновете. „Това е здрав разум.“

Ново изселване от Венецуела рискува също така да разбуни политиката в САЩ, където вече живеят повече от 500 хил. мигранти от страната, според данни на ООН. Проучванията на Bloomberg News и Morning Consult в колебаещите се щати показаха, че имиграцията е вторият по важност възпрос за гласоподавателите на президентските избори, нареждайки се само след икономиката.

Доналд Тръмп редовно се противопоставя на мигрантите, докато провежда кампанията си, свързвайки ги с престъпността. Вицепрезидентът Камала Харис беше оставена да защитава действията на администрацията на Байдън, откакто стана кандидат на Демократическата партия.

Венецуела е в безредици и повече от 1200 протестиращи бяха арестувани след изборите на 28 юли, за които президентът Николас Мадуро твърди, че е спечелил въпреки представените от опозицията доказателства, че нейният кандидат е взел по-голямата част от гласовете. Опозиционният лидер Мария Корина Мачадо се укри, защото се страхува, че ще бъде арестувана. САЩ заявиха, че Едмундо Гонзалес, близък съюзник на Мачадо, е спечелил вота, а страни, включително Аржентина, Чили и Перу, поставиха под въпрос официалните резултати.

Самолетни билети

Има ранни признаци, че по-богатите венецуелци се готвят да напуснат. На фона на ограничените възможности за летене, единствената оставаща опция за регионален полет извън страната е до Богота, а цените скочиха до небето. Полет след две седмици от Каракас до колумбийската столица, който отнема около два часа, струваше по-малко от 200 долара, но в петък беше над 800 долара.

Последна актуализация: 18:48 | 03.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Кисимов
преди 21 минути
Изначално САЩ предизвикват тези кризи с незаконни санкции срещу приятелски на Русия държави, като ембаргото срещу Куба и Венецуела. Присвоиха активите в САЩ на държавната нефтена компания на Венецуела която има верига бензиностанции там и я лишиха в продължение на десетилетия от приходи в размер милиард и половина $ годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още