IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай въвежда план за стимулиране на вътрешното потребление

Пекин определи 20 ключови стъпки, които иска да изпълни

18:05 | 03.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайското правителство разкри своите приоритети за стимулиране на потребителските разходи, докато слабото вътрешно търсене продължава да натежава върху растежа, пише Bloomberg.

Държавният съвет определи 20 ключови стъпки, включително проучване на потенциала за разширяване на основното потребление в области като кетъринг, домашни услуги и грижи за възрастни хора, сочи изявление, публикувано на уебсайта на правителството.

Властите също така се стремят да насърчават нови видове разходи, да подкрепят развитието на електронните спортове и електронната търговия чрез стрийминг на живо.

През юли, на пленума за дългосрочните реформи, който се провежда два пъти на десетилетие, управляващата Комунистическа партия обеща да се фокусира повече върху стимулирането на потреблението.

Икономическият растеж на страната неочаквано се забави до най-слабия си темп от пет тримесечия, сочат данни, публикувани през юли, тъй като колебливите потребителски разходи подкопаха бума на износа. Това предизвика призиви за правителствена подкрепа, за да може Пекин да постигне целта си за годишен растеж от около 5% за 2024 г.

Съгласно рамката, обявена в събота, правителството ще увеличи финансовата подкрепа за отговарящи на условията малки и микропредприятия в сферата на услугите и ще намали допълнително данъка върху доходите на физическите лица, за да компенсира разходите за грижа за бебета и деца под 3-годишна възраст, както и разходите за образование и издръжка на възрастни хора.

Пекин също така планира да насърчи развитието на нови зони за развлекателен туризъм, включително круизни кораби, яхти и „летене на ниска надморска височина“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 03.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още