IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С какво ще привлече Италия производителите на китайски автомобили

Италианският премиер Джорджа Мелони комуникира общоевропейските позиции с Пекин по отношение на Китай и нуждата да се изравнят условията на търговия, посочи Владимир Шопов

21:00 | 01.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На макроикономическо ниво Италия разчита да увеличи инвестициите и търговията с Китай. Има една тема, особено важна за италианския премиер Джорджа Мелони и Европейския съюз (ЕС), и тя е свързана с произвеждането на електромобили в Европа. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи Владимир Шопов, политолог и анализатор, след първото посещение в Китай на Мелони като министър председател на Италия.

„Рим полага усилия да привлече производител на електромобили на територията на страната си и там можем да очакваме развитие и то ще дойде по няколко линии“, посочи той. И съобщи, че освен партньорства със Stellantis и вероятността за откриване на завод в Италия, Мелони е предложила на китайската страна да придобие два автомобилни бранда от 50-те и 60-те години, които са с изтекли патенти. „И ако те го направят, тези брандове могат да послужат за основа за изграждане на техни мощности в страната“, разкри Шопов и смята това за много интересен подход, който не се наблюдава в други европейски държави.

Според него желанието на Мелони е да рестартира диалога, да поднови и разшири (в някаква степен) основата на взаимоотношенията. „Шест споразумения бяха подписани, някои от тях доста интересни. Има един три годишен план за действие за двустранните инициативи, един меморандум за индустриално сътрудничество, което също направи впечатление, в рамките на които ще се търсят взаимни партньорства“, съобщи анализаторът.

Той напомни, че желанието на Джорджа Мелони е с посещението си да рестартира и обнови сътрудничеството с Китай, като в някакъв смисъл възвърне предходния начин на общуване, след като Рим излезе от инициативата "Един пояс, един път".

Шопов обясни, че Италия беше единствената страна от Г-7, която се включи в тази инициатива на един сравнително ранен етап. „След това цялата динамика се промени. След избирането на Мелони тя зае една доста твърда позиция в рамките на западната общност по отношение на войната в Украйна, а след това и спрямо Китай. Имаше един период от около година, когато отношенията между Италия и Китай вървяха трудно, макар че Рим доста дискретно и внимателно направи оттеглянето от инициативата без фанфари и без да поставя Пекин в неприятна ситуация. Но въпреки това възприятието бе, че е нарушена основата, върху която стъпваха взаимните отношения", направи исторически и икономически преглед на отношенията на двете страни политологът.

Той е на мнение, че при посещението си в Китай Мелони се е представила добре едновременно и като премиер на Италия, и като европейски лидер. По думите на Шопов това пролича от баланса на темите и акцентите, които Мелони постави, като прояви повече сдържаност, отколкото други европейски лидери при посещението си в Китай. „Със сигурност тя комуникира общоевропейските позиции по отношение на Китай и нуждата да се изравнят условията на търговия", заяви анализаторът.

Той обаче смята, че в същото време Мелони готви Италия за един доста несигурен период с инвазия на китайската електромобилна индустрия. "Независимо, че ЕС наложи мита за китайски електромобили, не трябва да забравяме, че това е временно решение. През ноември предстои да видим финалното решение, очаква Шопов и напомни, че Италия гласува за въвеждането им. Той отбеляза, че „на Рим му е ясно, че предстои мащабна офанзива на китайския електромобилен бизнес в ЕС и независимо от тези затруднения, Италия иска да заеме своето място в този процес.

Защо Берлин и Париж изразиха известно раздразнение от посещението на Мелони в Китай? Кои са основните моменти от визитата на Блинкен в Азия? С какво се различава това посещение от предишните? Каква е ролята на Китай в глобалната дипломация?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още