IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия и САЩ извършиха една от най-големите размени на затворници в историята

В размяната са включени журналистът от Wall Street Еван Гершкович, бившият американски морски пехотинец Пол Уилън и опонентът на Кремъл Владимир Кара-Мурза

19:35 | 01.08.24 г.
Журналистът на Wall Street Journal Еван Гершкович е сред включените в размяната затворници. Снимка: Bloomberg LP
Журналистът на Wall Street Journal Еван Гершкович е сред включените в размяната затворници. Снимка: Bloomberg LP

Трима американски граждани, които се намираха в затвор в Русия, включително репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович, бяха освободени в четвъртък (1 август) съгласно най-голямата сделка за размяна на затворници от Студената война насам. Турция потвърди за освобождаването на американците, пише Ройтерс..

Гершкович, бившият американски морски пехотинец Пол Уилън и американската журналистка от руски произход Алсу Курмашева бяха освободени след сделка, договорена от администрацията на президента Джо Байдън. Размяната включва общо 24 затворници, посочва ВВС. 

Тя се случи на летище в Анкара, след което 16 души поеха на Запада, а 8 - към Русия, допълва Bloomberg. Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан посочи, че това е най-масовата размяна на задържани от десетилетия, а за първи път в историята са замесени толкова много държави - затворниците са държани в САЩ, Норвегия, Германия, Словения и Полша. Сред освободените е руснакът Вадим Красиков, който излежаваше доживотна присъда в Германия, след като уби чеченски сепаратист в парк в Берлин през 2019 година. 

Гершкович и Уилън бяха обвинени в шпионаж. Журналистът на WSJ беше кореспондент в региона и беше в Москва във връзка с материал за войната в Украйна. Той беше задържан през март 2023 година и осъден на 16 години затвор, а бившият морски пехотинец Пол Уилън беше в руски затвор от 2018 година. Ана Курмашева пък беше арестувана преди месец, по време на посещение с лична цел в Русия,заради публикациите, които пише в нарушение на закона за отразяване на войната, който е в сила в Русия. Нейната присъда беше за срок от шест години и  половина.

Според Bloomberg Германия дълго време се е съпротивлявала на освобождаването на Красиков заради естеството на престъплението му, но президентът на Русия Владимир Путин го е превърнал в приоритет. Експерти посочват, че това е явен сигнал за агентите от разузнаването на Русия, че няма да бъдат изоставени, ако бъдат заловени при изпълнение на каквато и да е задача на Запад.

За размяната се говори от дни, а слуховете се засилиха, след като няколко дисиденти и журналисти, които се намират в затвор в Русия, бяха преместени от затворническите си килии на неизвестни места. Макар че тайните прехвърляния от затвора са обичайни в Русия, толково масово „изчезване“ на известни затворници беше необичайно и привлече вниманието.

Опонентът на Кремъл Владимир Кара-Мурза, който има двойна руско и британско гражданство, както и критиците на Путин Иля Яшин и Олег Орлов също са сред освободените.

На свобода е и помилваният по-рано тази седмица от беларуския президент Александър Лукашенко германския граждани Рико Кригер, който беше осъден на смърт за тероризъм и по други обвинения. 

В размяната са включени и двама руски граждани, чиито руски имена са Артьом и Анна Дулцеви. Те се признаха за виновни по обвинения в „шпионаж и фалшифициране на документи“ в Словения и по-късно страната нареди експулсирането им. Двамата руснаци на по 40 години, които имат аржентински паспорти, бяха задържани през 2022 г. заради предполагаем шпионаж в полза на Москва. Твърди се, че те използвали бизнес и художествена галерия в Любляна като прикритие и филшиви самоличности.

Освободените от Полша и Норвегия задържани руснаци също излежават присъди за шпионаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още