IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

П. Вълков: Възможно е още едно намаление на лихвите от ЕЦБ до края на годината

За разлика от предходни години южните страни поведоха европейската икономика към по-висок растеж, посочи анализаторът

15:40 | 31.07.24 г. 1

Предвид тенденцията и насоките на ЕЦБ от по-рано през годината е по-възможно да видим още едно намаление на лихвите до края на годината. Това коментира Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в ББР, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Все още има притеснения за инфлацията, геополитиката и резултатите от изборите в САЩ“, посочи анализаторът и допълни, че развитието на европейската икономика на две скорости, с оглед ръста в южните икономики, може да има ефект върху решението на ЕЦБ за лихвите.

Вълков отчете, че очакванията за представянето на икономиката на Европейския съюз през тази година са за подобрение в сравнение с 2023 г. и данните за второто тримесечие потвърждават това - на годишна основа (спрямо второто тримесечие на 2023 г.) брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС се увеличава с 0,7%, а при страните от валутния съюз БВП нараства с 0,6%.

По думите на Вълков най-важното и притеснително изключение остава състоянието на немската икономика, където данните показаха, че вместо очаквания за минимален ръст от 0,1% за второто тримесечие беше регистриран спад на БВП от -0,1%. 

“Това не е чак толкова изненадващо предвид състоянието на немската икономика за последните две-три години. Като цяло данните показват, че политиката на Европейската централна банка продължава да дава ефект - продължава да се наблюдава известно охлаждане в сектора на строителството и недвижимите имоти в Западна Европа. От друга страна, секторът на услугите остава изключително стабилен. За разлика от предходни години водещи икономики към настоящия период изненадващо е югът - Испания, Италия, Франция", коментира той. И уточни, че основният двигател на ръста в южните икономики е секторът на услугите, като тази тенденция ще продължи и през третото тримесечие на база туристическия сезон, смята Вълков.

“Това може да не случи във Франция заради ефекта от политическата нестабилност след предсрочните избори. Дори да има ръст на туризма заради Олимпиадата, това ще е еднократен ефект“, добави гостът в предаването. Германия имаше подобни надежди за Европейското по футбол, но ръстът не беше сериозен, припомни той.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 31.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Az_Kocho
преди 2 часа
"Инфлацията в еврозоната се е ускорила повече от очакванотоTя е достигнала до 2,6% на годишна база през юли."Investor bg12:22 | 31.07.24 г.Как ще намалят лихвите ако тази инфлация се задържи до септември?На много хора им се иска.лихвите да паднат до нула и под отново, ще има да.почакате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още