IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на САЩ е отворена за български инвеститори, но се иска цена, качество и обем

Двете най-големи световни икономики имат сложни икономически отношения, но продължават да си бъдат партньори

23:07 | 30.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на САЩ е отворена за български инвеститори, но не само България, а и Европа като цяло е крайно непривлекателна инвестиционна дестинация по ясни причини. Надяваме се, че в новия състав на ЕК това ще бъде разбрано, коментира Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Вече имаме някои заявки за реиндустриализация на Европа. Американската икономика е отворена, но все пак става въпрос за нуждата да се отговори на изискванията за цена, качество и обем, които българските компании трябва да предлагат", посочи Михайлов.

„Огромните икономики изискват интензивни отношения и то на място - с компетентни и надеждни търговски аташета. Ние, като двустранни организации полагаме усилия, компенсираме, изграждаме и поддържаме двустранните мостове, но е много трудно“, каза от своя страна застъпи Лъчезар Динев, председател на Българо-китайската търговско-промишлена палата.

„Все пак ние не можем да заместваме държавата. Липсата на търговски аташета прави много трудна връзката и развитието на място. Трябват политика и стратегия, но не виждаме България да има стратегия и план за каквото и да било, да не говорим за двустранните отношения с големите икономики“, допълни той.

Динев посочи, че в последните 30 години Китай се развива много динамично, а през последните 15 скокът е неимоверно голям. Той коментира най-новите данни за износа на САЩ към Китай, който съставлява преди всичко суровини и аграрна продукция, тоест продукти с ниска добавена стойност. Що се отнася до износа на България към Китай, то "структурата е същата", без да забравяме огромната разлика в обемите. САЩ изнасят 5309 вида продукти за Китай, а България - 972 продукта. 

"Нашият износ и този на САЩ се състоят от продукти, които не са с висока добавена стойност. Ние не забелязваме този неприятен вид на износа, но в САЩ се предприемат мерки да се промени структурата и начина на този износ", каза Михайлов. По думите му налагането на мита и други търговски бариери за този високотехнологичен внос са "най-лесният исторически инструмент, който се прилага и който ще продължи да се прилага", въпреки че не са перфектното решение. 

"Конкретно в България имаме твърде много да догонваме. През последните години не забелязваме развитие на тези производства у нас. А това са пазари, които изискват обем, цена и качество, на които много български компании не могат да отговорят лесно", посочи той.

Михайлов коментира, че двете най-големи световни икономики се намират в подем и в някаква степен на сложни икономически отношения, но продължават да си бъдат партньори и наблюдават дали се спазват правилата на сложните търговски взаимоотношения. "Но не може да се пренебрегне, че както Китай, така и САЩ са огромни пазари с много суровини, преработвателна промишленост, иновации. Отношенията им са сложни, но те така или иначе се развиват", отбеляза той.

Условия за пълномащабна търговска война са налице и рисковете са съвсем реални, въпросът е колко голяма ще бъде тя. Въпросът е в какъв мащаб ще се развие това напрежение, добави Михайлов.

В една търговска война не може да има победители. Въпросът е колко са губещите, е мнението на Динев. „Всяка от големите икономики иска да доминира, а обявяването на победа е въпрос на интерпретация на числа и всяка икономика ще твърди, че е победител. Но при всички случаи истинската победа се измерва с развитието на вътрешното потребление, на износа и на благополучието на обществото“, отбеляза той.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още