IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вл. Чуков: Водят се активни преговори Израел и "Хизбула" да намалят напрежението

Израелски удар по центъра на "Хизбула" ще означава конфликт с Иран, посочи арабистът

21:40 | 30.07.24 г.

Може да се очаква сериозен удар на Израел по цели на "Хизбула", но надеждите са това да е в рамките на допустимото, за да не възпламени нов регионален конфликт. През последните 48 часа има много активни преговори и натиск върху Израел и "Хизбула" да намалят напрежението. Това коментира арабистът Владимир Чуков в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria във връзка с ескалацията на напрежението между Ливан и Израел.

Израел вече е предупредил Ливан, че ще отговори на ракетната атака през уикенда, при която загинаха 11 деца, а десетки други бяха ранени в село в окупираните от Израел Голански възвишения по северната граница.

"Големият въпрос е дали ще бъдат нанесени удари в столицата Бейрут и по-конкретно в южното предградие, където е седалището на "Хизбула". "Хизбула" вече загатна какво би се случило, ако се стигне до по-широка ескалация - изпрати дрон, който беше свален над инсталациите на израелското газово находище Кариш в Средиземно море. Очевидно ще бъдат нанесени ответни удари и срещу икономическа инфраструктура, което би хвърлило целия регион в един невероятен хаос", посочи анализаторът.

Една ескалация само ще задълбочи кризата в Ливан, където подкрепяната от Иран "Хизбула" е на практика държава в държавата, като контролира политически и икономически процеси и назначенията на ключови цивилни и военни постове, коментира Чуков.

След атентата на летище Бургас през 2012 г. някои европейски държави обявиха цялата "Хизбула" за терористична организация, докато други все още правят разделение между военното и политическото крило, за да се запази възможността за евентуални преговори, каза Чуков. И допълни, че сепредполага, че "Хизбула" има над 150 000 ракети, над 2000 дрона и над 100 000 бойци със значителен натрупан опит.

"Хизбула" е може би най-важното прокси на Иран и може да очаква сериозна подкрепа от Техеран при засилен конфликт. Израел от своя страна заявява, че е готов за война на два фронта, но по-голямата част от населението не желае това да се случи, каза още Чуков. След атаката на "Хамас" миналатa година, която започна поредната война в Газа, Израел изтегли населението от кибуците по северната граница.

"Хизбула", за разлика от "Хамас", са част от иранската държава - това означава директна конфронтация с Ислямска република Иран. Наскоро избраният ирански президент Масуд Пазешкиан заяви, че война с "Хизбула" е повече от нежелателна и тогава ще има съответната реакция от Иран. "Хизбула" е част от финансовата, идеологическата и организационната система на Иран - това е всъщност Иран."

Какво може да е значението на конфликта в Близкия изток за изборите в САЩ, ще се намеси ли Турция в конфликта в Газа може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още