IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Израелският кабинет по сигурността разреши на правителството да отговори на удара на "Хизбула"

Ердоган заяви, че Турция може да влезе в Израел, за да подкрепи палестинците

08:28 | 29.07.24 г.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: Bloomberg LP
Израелският премиер Бенямин Нетаняху. Снимка: Bloomberg LP

Кабинетът по сигурността на Израел разреши на правителството на премиера Бенямин Нетаняху да вземе решение за това „как и кога“ да отговори на ракетния удар в окупираните от Израел Голански възвишения, който отне живота на 12 юноши и деца. Израел и САЩ обвиниха за него ливанската въоръжена групировка „Хизбула“, предава Ройтерс.

„Хизбула“ отрече да е отговорна за нападението срещу селището Мадждал Шамс в събота, най-кървавото в Израел или анексирана от еврейската държава територия след атаката на палестинската групировка „Хамас“ на 7 октомври, която предизвика войната в Газа. Конфликтът се разпространи на няколко фронта и има опасност да прерасне в по-широк регионален конфликт.

Израел се зарече да нанесе ответен удар срещу „Хизбула“ в Ливан и израелски самолети поразиха мишени в Южен Ливан през деня в неделя.

Но има очаквания за по-силен отговор, който може да последва заседанието на кабинета по сигурността, свикано от Нетаняху в Тел Авив.

След края на заседанието кабинетът на Нетаняху съобщи, че кабинетът по сигурността  „разреши на премиера и министъра на отбраната да решат как и кога да отговорят“.

В неделя Белият дом също обвини „Хизбула“ за удара срещу Мадждал Шамс. „Това нападение беше извършено от ливанската „Хизбула“. Това беше тяхна ракета, изстреляна от район, който те контролират“, съобщи групировката в комюнике.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви чрез съветника си по националната сигурност, че подкрепата ѝ за сигурността на Израел е желязна.

САЩ съобщиха, че водят разговори с представители на Израел и Ливан след „ужасяващата“ атака в събота и че работят за дипломатическо решение.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че Вашингтон не иска допълнителна ескалация на конфликта, при който израелската армия и „Хизбула“ влизат в ежедневни престрелки по границата.

Великобритания изрази притеснение от нова ескалация, а Египет заяви, че атаката може да прерасне в обхватна регионална война.

Ливанската авиокомпания Middle East Airlines съобщи, че е отложила някои полети от неделя вечер за понеделник сутринта, без да уточнява защо.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган заяви в неделя, че Турция може да влезе в Израел, както направи преди в Либия и Нагорни-Карабах, но не уточни каква точно намеса предлага.

Ердоган, който е ожесточен критик на офанзивата на Израел в Газа, говори за войната в реч, в която похвали отбранителната индустрия на страната си.

„Трябва да сме много силни, така че Израел да не може да прави тези смехотворни неща в Палестина. Както влязохме в Карабах, както влязохме в Либия, може да направим нещо такова и при тях“, каза Ердоган на заседание на управляващата си Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в родния си град Ризе.

„Няма причина да не можем да го направим... Трябва да бъдем силни, за да можем да предприемем тези стъпки“, допълни турският президент в телевизионното обръщение.

Той изглежда говореше за минали действия на Турция. През 2020 г. страната му изпрати военни в Либия в подкрепа на признатото от ООН правителство на националното съгласие на страната.

Турция отрича да има пряка роля във военните операции на Азербайджан в Нагорни Карабах, но миналата година съобщи, че използва „всички средства“, включително военно обучение и модернизация, в подкрепа на близкия си съюзник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 29.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още