IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

800 хил. души са засегнати от саботаж срещу жп мрежата във Франция

Инцидентът, чиито последствия ще се усещат до края на уикенда, се случва часове преди откриването на Олимпийските игри

12:46 | 26.07.24 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Масирана атака срещу френската високоскоростна железопътна мрежа, заради която ще има смущения до края на уикенда, засяга 800 хил. пътници, заяви на пресконференция главният изпълнителен директор на компанията оператор SNCF Жан-Пиер Фаранду, цитиран от Франс прес.

Осъждайки "възмутителното престъпно деяние", министърът на транспорта Патрис Вергрит предупреди за "много тежки последици" за железопътния трафик, тъй като към натоварването около церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж тази вечер ще се добавят и пътниците, които тръгват на почивка, тъй като през юли и август е периодът на летните отпуски.

Вандали повредиха френската високоскоростната жп мрежа, като извършиха серия от координирани действия, които доведоха до спиране на движението по някои от най-натоварените жп линии преди церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж, предаде Ройтерс.

Френските държавни железници казаха, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж с градове като Лил на север, Бордо на запад и Страсбург на изток, което принуди всички да отложат пътуванията си. В ход са действия по възстановяване на движението, но въпреки това трафикът ще остане нарушен поне до края на седмицата. Много влакове бяха изпратени обратно до гарите, от които са потеглили.

"Снощи SNCF бе жертва на няколко вандалски прояви по Атлантическата, Северната и Източната високоскоростна линия. Умишлено са предизвикани пожари, за да се нанесат щети по съоръженията ни", се казва в изявление на френските държавни железници. 

Координираните вандалски действия срещу жп мрежата пораждат страх преди церемонията по откриване на Игрите в сърцето на Париж по-късно днес. Франция провежда безпрецедентна операция, с която да гарантира сигурността на събитието и в която ще се включат повече от 45 хил. полицаи, 10 хил.  войници и 2 хил. души частна охрана. Снайперисти ще бъдат разположени на покриви около мястото на събитието и дронове ще наблюдават движението от въздуха. 

Министърът на транспорта Патрис Вергрит каза, че вандалските прояви са престъпление. Началникът на парижката полиция заяви, че засилва още повече охраната на ключовите гари в столицата. 

Представители на правителството разкритикуваха вандализма часове преди церемонията по откриване на Игрите, които се провеждат из цяла Франция, въпреки че до момента няма информация вандалските прояви да имат връзка с Олимпиадата, съобщи АП. Полицията във Франция каза, че властите разследват случая.

Министърът на спорта Амели Удеа-Кастера осъди действията. 

"Това е ужасяващо", каза тя пред телевизия BMF. "Да вземете на прицел Игрите означава да вземете на прицел Франция", заяви тя. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още