IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо държавата не е достатъчно активна в привличането на китайски инвестиции?

Образованието е ключова област, в която България и Китай може да си сътрудничат, посочи Катя Стайкова

21:52 | 25.07.24 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

В държавната политика на България липсва насоченост към привличането на китайски инвестиции – нещо, което други държави на ЕС правят успешно. Българските държавници не трябва да се страхуват да приоритизират инвестициите от Китай. Това коментира Катя Стайкова, изпълнителен директор на Българо-китайска асоциация за бизнес развитие, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Необходимо е по-активното привличане на китайски инвеститори на държавно ниво, досега тези вложения са само от частна инициатива, посочи гостът в предаването.

Стайкова каза, че ще бъде проведен технологичен панаир в Шънджън, като има възможност за участие и на български щанд. Това е добра възможност за българските бизнеси да изградят отношения с бизнесите в азиатската страна, както и да черпят опит. Но гостът обясни, че е възможно да няма интерес от страна на българските изложители, продължават и преговори за подкрепа от икономическото инистерство.

Българо-китайската асоциация за бизнес развитие извършва дейност от 15 години, посрещайки множество делегации от Китай у нас. Тя извършва побратимяване между отделни български и китайски общини, като последното такова е станало между област Пловдив и провинция Хайнан. Тези побратимявания имат за цел да водят до разговори и партньорства в сектора на културата, търговията и инвестициите, отбеляза Стайкова.

Връзките между двете страни се заздравяват, като млади таланти биват канени за фестивали или с обучителна цел. „Ние сме убедени, че чрез културата и образованието е начинът да стигнем до съзнанието на хората. И това е начинът народите да се опознаят помежду си“, каза събеседникът. 

По думите й образованието е ключова област, в която може двете държави да си сътрудничат. Има програми в тази насока, като у нас са идвали китайски студенти на посещение. Тя допълни, че когато студенти от дадена държава започнат да учат в друга държава, те биват последвани от родители, след което туристи и инвеститори. Привличането на туристи има стимулиращ ефект върху представянето на България като образователна, туристическа и инвестиционна дестинация.

След години на изграждане на отношения между Китай и България, вече първата китайска инвестиция в Тракия икономическа зона е факт. Тя се изразява в изграждането на завод за производството на алуминиеви части. Гостът обясни важността на препоръката на инвеститорите, тъй като чрез нея се привличат повече инвестиции.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още