IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН: Проблемът с глада в света почти не се подобрява

Около 733 млн. души - или 9,1 % от световното население - са страдали от недохранване през 2023 г.

20:27 | 24.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според Организацията на обединените нации светът е постигнал твърде малък напредък в борбата с глада в световен мащаб, тъй като конфликтите, екстремните климатични условия и икономическите предизвикателства ограничават достъпа на хората до храна, предава Bloomberg. 

Около 733 млн. души - или 9,1 % от световното население - са страдали от недохранване през 2023 г., което е малка промяна за трета поредна година, се казва в доклад на агенциите на ООН от сряда. Това все още е със 152 млн. души повече, отколкото през 2019 г., което отдалечава света от постигането на ключови цели, включително нулев глад, до края на това десетилетие.

„Въпреки че постигнахме известен напредък, подобренията са неравномерни и недостатъчни“, се казва в годишното проучване на ООН. „Уязвимите групи от населението, особено жените, младежите и коренното население, са непропорционално засегнати.“

Докато в Африка гладът все още се увеличава, в Азия нивото му е останало относително непроменен, според доклада. Латинска Америка и Карибският басейн са постигнали забележителен напредък в осигуряването на редовен достъп до подходяща храна. 

Повече от 20% от хората в Африка са били изправени пред глад през миналата година, което е най-големият дял от населението сред всички региони, в сравнение с 8,1% в Азия и 6,2% в Латинска Америка и Карибите. Въпреки това в Азия живеят повече от половината от хората, страдащи от глад.

През последните три години гладът в света остава на високо ниво. Изображение: Bloomberg През последните три години гладът в света остава на високо ниво. Изображение: Bloomberg

Около 2,8 милиарда души - приблизително една трета от световното население – не са могли да си позволят здравословно хранене през 2022 г., последната налична година за този конкретен показател, съобщи ООН. Някои подобрения са постигнати в областта на детското и майчиното хранене. Това включва по-ниски нива на изоставане в растежа и по-голям брой майки, които кърмят бебета.

Въпреки това тенденциите за увеличаване на затлъстяването при възрастните и анемията сред жените на възраст 15-49 години са обезпокоителни, посочват още от ООН. Повишаването на достъпа на жените до финансови услуги би спомогнало за подобряване на продоволствената сигурност и храненето на домакинствата и общностите.

Генерално броят на недохранените хора в световен мащаб - определян като тези, които редовно не разполагат с достатъчно калории, за да водят нормален и здравословен живот - е в средния диапазон на оценките между 713 млн. и 757 млн. души.

Докладът на ООН „Състояние на продоволствената сигурност и храненето в света“ е изготвен съвместно от Организацията по прехрана и земеделие, Световната програма по прехрана, Международния фонд за развитие на селското стопанство, Уницеф и Световната здравна организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 17 минути
Тъкмо щях да се учудя,че не са споменали,че вината е в климатичните промени, и видях,че са го споменали. Така вече ми е по-спокойно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още