IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкета: Над 30% от украинците са съгласни на териториални отстъпки заради мира

Все пак мнозинството анкетирани отхвърлят подобни мерки

21:40 | 23.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Близо една трета от украинците биха приели някои териториални отстъпки в полза на Русия за постигане на бърз край на войната, като това е над трикратно увеличение на хората с това мнение спрямо предходната година,  въпреки че по-голяма част от респондентите все още са против подобни отстъпки, съобщава Ройтерс, цитирайки нова анкета.

Киевският международен институт по социология заяви, че анкетата му сред 1067 души на контролирана от Украйна територия, проведена от 16-22 май, показва, че 32% от респондентите са съгласни на някаква форма на териториални отстъпки, спрямо само 10% година по-рано и 19% в края на миналата година.

Все пак 55% от украинците остават против всякакви териториални отстъпки.

Близо 29 месеца след пълномащабното си нахлуване, Русия окупира около 18% от украинската територия, включително полуостров Крим, който завладя през 2014 г. Войските на Киев изпитват затруднения тази година, изправени пред руската офанзива, след като контранастъплението им не успя да постигне значителни успехи миналата година.

Институтът не пита анкетираните за какви териториални отстъпки са отворени или колко големи трябва да бъдат те.

„Например, някои хора са готови да отложат освобождаването на определени територии за бъдещето, когато е по-подходящо“, изтъква институтът.

През 2022 г. Русия едностранно обяви, че е анексирала украинските региони Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, които контролира частично.

В коментари, публикувани заедно с проучването, изпълнителният директор на института, Антон Хрушецки, казва, че украинците остават против идеята за постигане на мирно споразумение с Русия на всяка цена.

„Важно е, че в контекста на възможните „отстъпки“ украинците са против „мир при всякакви условия“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 час
Това означава ли че тези които не са били съгласни на отстъпки преди са мобилизирани и загинали, поради което сега се увеличава дела на съгласните, предвид по-малкото участници в анкетата за което нищо съществено не казвате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още