IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Весела Чернева: ЕС ще се занимава с обща отбрана за първи път от своето съществуване

Гражданите на ЕС искат мнозинство, което да запази европейския проект, посочи зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика

15:24 | 18.07.24 г. 1
Снимка: Alex Kraus/ Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/ Bloomberg

В Европейската комисия (ЕК) ще има специален комисар по отбрана, а Европейският съюз (ЕС) ще се занимава с обща отбрана за първи път от своето съществуване. Европейските отбранителни индустрии ще бъдат координирани и ще се наблюдават от ЕК и огромно значение ще има инициативността и идеите на отделните правителства в тази сфера. Това коментира в предаването “Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика.

Тя напомни, че през последните десет години Европа преживя пет-шест големи кризи, при които успя да удържи своето единство и икономически да се справи. „Имиграционната и икономическата криза, както и инфлацията, са все удари, които континентът успя да преживее“, е мнението на Чернева.

Тя е категорична, че не трябва да се правят политики, зависими от радикалните елементи. „Подкрепата към Европейския съюз от страна на гражданите през последните две години се увеличи, а не намаля. Трябва да се вземе предвид, че хората искат мнозинство, което да запази европейския проект. За това ходят на избори, искат повече сигурност, повече отбрана и за това има разбиране“, коментира настроенията при съставянето на новия Европейски парламент зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика.

Според нея за България е голяма трагедия, че няма участие по нито един от актуалните европейски въпроси като отбрана, бюджет и други политики.

По думите на Чернева двете правителства, които се отличават на европейската сцена, са пример за политиците на континента, а и в света. „Едното от тях е на Джорджа Мелони, което дава “мост” към крайнодясната политика. Другото правителство, което експертите приветстват като политически ценности, е на Туск в Полша, който даде отпор на крайната десница и няма да позволи да се правят компромиси на европейско ниво с нея“, направи сравнение тя.

По думите ѝ бъдещето на ЕС е с промени в политиките, но с много „ясен санитарен кордон между тях за евроскептиците”.

Весела Чернева не очаква промени при вземането на решения в ЕС по отношение на общия пазар и политики, които се управляват от Европейската комисия. „Няма да се промени и вземането на решения с единодушие на политика и сигурност“, посочи Чернева как би се отразило това на „македонския въпрос“ за България.

Ще се променят ли германската и френската политика в контекста на нов Европейски парламент? Как влияят на Европа предизборните обрати в САЩ? Как ще се развият нарастващите политически конфликти? Какво е отражението на „дипломатическата совалка” на Виктор Орбан в контекста на унгарското председателство? Имат ли демократите шанс за победа, ако Джо Байдън се оттегли от кандидат президентската надпревара? При победа на Тръмп ще се осъществи ли помощта за НАТО, която е гласувана в САЩ?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 час
*Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика.* - Поредният *европейски* лемур на американска заплата. Той и *съветът* е филиал на Отровено общество*, което пък през мандатите на демократите в САЩ си е орган на АНС и ЦРУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още