IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как нападения срещу президенти и кандидат-президенти оформиха историята на САЩ

Почти всеки съвременен президент е бил мишена, тайните служби са осуетили почти всички опити за убийство

12:57 | 14.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стрелбата срещу бившия президент Доналд Тръмп в събота беше само най-скорошният акт на политическо насилие, който често оформя историята на САЩ.

Тръмп каза, че е „добре“, след като куршум одраска ухото му по време на митинг в Бътлър, Пенсилвания. Нападателят беше убит от агенти на тайните служби Secret Service, а още един човек на събитието почина. Властите разследват нападението от събота като опит за убийство.

Убийствата на Ейбрахам Линкълн, Джеймс Гарфийлд и Уилям Маккинли в крайна сметка доведоха до защита от Secret Service, а убийството на Джон Ф. Кенеди шокира нацията и доведе до още по-строги мерки за сигурност около президента.

И все пак Джералд Форд беше мишена на две нашумели покушения за живота му в рамките на 18 дни, а Роналд Рейгън беше сериозно ранен от куршум в началото на президентството си през 1981 г.

Почти всеки съвременен президент е бил мишена. Тайните служби са осуетили почти всички тези опити, малко от които са довели до наранявания.

Още преди инцидента в събота социологическите проучвания показаха, че избирателите са притеснени от възможно насилие около тазгодишните президентски избори. Проучване на Bloomberg News/Morning Consult за решаващите юати през май показа, че половината от тях поддържат тези страхове, включително приблизително равни дялове на демократите и републиканците. И те са дори по-често срещани сред независимите, сочи проучването.

Ето поглед върху някои предишни опити за убийство на американски президенти и кандидати за президент:

Доналд Тръмп

По време на кампанията на Тръмп през 2016 г. 20-годишен британец се опита да вземе пистолет от полицай в Лас Вегас на митинг на Тръмп там. По-късно той каза на полицията, че се е опитвал да убие Тръмп, и се призна за виновен за федерални престъпления, свързани с огнестрелни оръжия и нарушаване на обществения ред.

Роналд Рейгън

На 30 март 1981 г. Джон Хинкли-младши стреля шест пъти срещу президента във Вашингтон, като уцели Рейгън и трима други. Президентът беше тежко ранен, но се възстанови след спешна операция. Останалите трима жертви също са оцелели. Хинкли беше незабавно арестуван и държан в институционална психиатрична грижа до 2016 г., 12 години след смъртта на Рейгън.

Джералд Форд

Линет „Скики“ Фром, последовател на култа на Чарлз Менсън, се опита да застреля Форд в Сакраменто, Калифорния на 5 септември 1975 г. Три седмици по-късно Сара Джейн Мур стреля по Форд в Сан Франциско, превръщайки ги в най-известните жени кандидат-убийци в историята на САЩ.

Робърт Ф. Кенеди

Сирхан Сирхан застреля и уби Кенеди, тогава кандидат в първичните избори на Демократическата партия, в Лос Анджелис на 5 юни 1968 г., по-малко от пет години след убийството на по-големия му брат. Сирхан е осъден на доживотен затвор. Синът на Кенеди, Робърт Ф. Кенеди младши, се кандидатира като независим кандидат за президент през 2024 г.

Джон Ф. Кенеди

На 22 ноември 1963 г. Лий Харви Осуалд ​​застреля президента в Далас, Тексас. Убийството продължава да предизвиква дебати за това дали Осуалд ​​е действал сам, след като Осуалд ​​е убит от ресторантьора Джак Руби два дни по-късно.

Теодор Рузвелт

Рузвелт беше бивш президент, който водеше кампания за завръщане в Белия дом, когато беше прострелян, изнасяйки реч в Милуоки на 14 октомври 1912 г. Защитен от текста на речта си от 50 страници и калъф за очила в джоба си, той продължи обръщението си и се възстанови, като в крайна сметка загуби от Удроу Уилсън. Стрелецът Джон Шранк беше признат за невменяем и институционализиран до смъртта си.

Цялата статия четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още