IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ правят опит да блокират китайския внос, който минава през Мексико

Вашингтон налага мита върху вноса на алуминий и стомана, които идват от южната съседка на САЩ, но не са обработени в Северна Америка

22:51 | 10.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще приложи нови мита върху доставките на стомана и алуминий, отклонени през Мексико, в опит да попречи на Китай да заобиколи съществуващите налози чрез така нареченото трансбордиране, съобщава Bloomberg.

Мярката, обявена в сряда, прилага 25% мита върху стоманата, пристигаща от Мексико, която не е била разтопена и излята в тази страна, САЩ или Канада, обяви директорът на Националния икономически съвет на Белия дом Лаел Брейнард.

САЩ, Мексико и Канада имат споразумение за свободна търговия.

Алуминият, отлят или разтопен в Китай, Русия, Иран или Беларус, който пристига в САЩ през Мексико, ще бъде изправен пред 10-процентно мито, добавя Брейнард.

Мерките влизат в сила незабавно.

Ходовете, направени съвместно с мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, следват по-широкия търговски натиск на Вашингтон срещу Китай. Белият дом се стреми да предотврати наводнение от стоманени и алуминиеви продукти от азиатската страна, в която се наблюдава свръхпредлагане.

Промяната ще засегне малки обеми от съществуващите доставки, но има за цел да възпре това, което иначе би могло да се окаже предстоящ скок, посочват държавни служители, запознати с мярката, говорейки при условие за анонимност.

„Тези действия коригират голяма вратичка, която предишната администрация не успя да преодолее“, изтъква Брейнард пред журналисти. „Стоманата и алуминият ще останат гръбнакът на нашата икономика, докато изграждаме индустриите на бъдещето тук, в Америка“, добавя тя.

Байдън и неговият съперник на президентските избори през есента, бившият президент Доналд Тръмп, предприеха мерки за ограничаване на определен внос от Китай, опитвайки се да подходят твърдо спрямо Пекин.

САЩ са внесли около 3,8 милиона тона стомана от Мексико през 2023 г., 13% от които идват извън Северна Америка и сега ще бъдат обект на мита, разкриват служители. САЩ са внесли 105 000 метрични тона алуминий от Мексико през 2023 г., а 6% са били претопени или излети в страни извън континента.

Вносителите трябва да предоставят документация на американските митнически служители за източника на вноса, добавят служителите.

Турбулентният сектор на недвижимите имоти в Китай, по-специално, подхранва американските очаквания, че евентуален поток от внос на стомана може да удари американския пазар. САЩ отдавна са показали на Китай, че стоманодобивният сектор е важна вътрешна индустрия, изтъква държавен служител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 10.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още