IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Кънчев: България не е готова за онова, което предстои на международната сцена

Прилагането на тактическо или стратегическо ядрено оръжие от Русия е по-актуално сега, отколкото преди няколко месеца, коментира експертът по международна сигурност

10:49 | 09.07.24 г. 19
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

При тези тежки и глобални въпроси, при този хаос на международната сцена, при тези дефекти, които показва демокрацията, виждаме с какво се занимават политическите партии в България, какви проблеми ги вълнуват. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика.

„Аз мисля, че при тази ситуация България е силно неподготвена за онова, което ни предстои и което ще ни сервира историческото развитие много бързо“, категоричен е той и прогнозира, че страната ни търси мястото си в „многополюсния модел на света, който е най-труден за баланс“.

„Светът е в състояние на много дълбока промяна, която е свързана с изменения в много процеси, свързани с обедняването на населението на света, което вече е над 8 милиарда души и това, че голяма част от него не могат да се справят с оцеляването си, както и с текущата технологична и научна революция“, посочи проф. Кънчев. И напомни, че в геополитически аспект съществуват въпроси като войната на Русия в Украйна, с която Москва едва ли ще даде отговор на някои от належащите проблеми.

Според него както Русия, така и Китай, и западната либерална демокрацията в момента са в криза. „Подринат е във висока степен както моралът на западната демокрация и още повече и моралът на Русия. На тези въпроси трябва да се търси съвместен отговор. Не може да бъде даден отговор само от една от глобалните сили“, е мнението на експерта по международна сигурност.

Проф. Кънчев обясни, че най-актуалният въпрос е за опасността от използване на стратегическо или тактическо ядрено оръжие от страна на Русия, тъй като в началото на май Москва обяви, че ще започне учения на няколко фази с ядрените си сили. Той смята, че тези с учения се набелязват цели и се предупреждава Западът да не превъоръжава Украйна.

Може ли светът да построи глобална рамка за решаване на проблемите си? Какви са настроенията в Републиканската партия след дебата Байдън – Тръмп? Защо в САЩ, след дебата между двамата текущи кандидати за президент, се вижда "прехласване" към позициите на републиканския кандидат Доналд Тръмп? Може ли светът да контролира научно-техническата революция? Може ли Орбан да изиграе ролята на миротворец?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 09.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 1 седмица
До: khao е що направо не му забрани да води СВО-то? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още