IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде се позиционира Бразилия в търговската война между САЩ и Китай?

Бъдещето на „Меркосур“ зависи от отношенията между южноамериканските лидери Лула да Силва и Хавиер Милей, смята Стоил Цицелков

22:45 | 05.07.24 г.
Ресторант в центъра на Буенос Айрес. Снимка: Erica Canepa/ Bloomberg
Ресторант в центъра на Буенос Айрес. Снимка: Erica Canepa/ Bloomberg

Бразилия се позиционира като водещ износител на някои земеделски култури към Китай, измествайки САЩ. Това каза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка.

Южноамериканската страна винаги е имала добър баланс във външнополитическите си отношения и има засилени търговски отношения както със САЩ, така и с Китай. Сега се поставя въпросът около бъдещите отношения на страната със съседката ѝ Аржентина, тъй като виждаме разрив в отношенията на лидерите Луиз Инасиу Лула да Силва и Хавиер Милей, каза той.

Цицелков посочи, че икономическите отношения на Бразилия и Аржентина са ключови за просперитета на Търговския блок на Южна Америка „Меркосур“ и целия регион. И уточни, че неразбирателството между Лула да Силва и Хавиер Милей ще се използва за консолидиране на вътрешна подкрепа и от двамата.

„Дано това не се отрази на икономическите отношения между двете страни, защото те са ключови. Бъдещето на „Меркосур“ зависи от добрите отношения на тези две държави. Анализаторите очакват, че това прехвърчане на искри по-скоро ще се използва за консолидиране на вътрешна подкрепа, а няма да доведе до разрив, защото би било много тежко за целия регион“, каза още той.

Цицелков анализира и опита за преврат в Боливия и обясни, че икономическата криза в страната се превръща в политическа. Той напомни, че страната има богата история на преврати от средата на двадесети век, като сегашният по-скоро прилича на борба за надмощие в социалистическата партия в страната, тъй като настоящият президент е спрян в Конгреса от съпартийци, поддръжници на бившия президент Хуан Ево Моралес.

„Боливия разполага с най-големите залежи на литий в света, което я прави ключова от геополитическо значение за зеления преход, през който минават всички големи икономики“, напомни Цицелков и потвърди, че оползотворяването на този ресурс се свежда до битки за интереси в южноамериканската страна.

Политическият анализатор посочи, че Латинска Америка се бори и с разрушителни природни бедствия вследствие на климатичните промени. Държавите в Карибския басейн биват опустошени от ураган, който се развива с бързи темпове. Зачестяват и пожарите в Амазонка, за които Цицелков обясни, че са подпомагани от сухото време, но най-вече са причинени от умишлени палежи с цел освобождаване на площи.

„Бразилия предприема такива ходове, тъй като страната претърпя бум в отглеждането на царевица“, допълни той.

До какво ще доведат сътресенията в аржентинската икономика? Защо се развива „куфарният туризъм“ на аржентинците в Чили?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още