IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът „Матей“ – инвестиции към стабилно партньорство между Европа и Африка

Смята се, че миграцията ще намалее драстично, коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие

20:00 | 03.07.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В последните месеци Италия явно изявява желанието си да „поднови“ партньорството си с Африка. Джорджа Мелони постави на срещата на Г-7 в Италия темата за Африка и акцентира върху най-голямата инициатива, свързана с континента – планът „Матей“. Той има за цел да оправи някои от основните проблеми на континента, за да намали миграцията към Европа. Това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя обърна внимание, че Италия винаги е била отворена към Северна Африка, а историята им е богата и датира отдавна.

Събеседникът припомни, че след свалянето на Кадафи миграционният поток от Африка към Европа бележи ръст. А Италия по онова време организира собствена програма на военноморските си сили, която привидно е подкрепена от Европейския съюз, с която да се справят с прилива на мигранти по възможно най-мирния начин.  „Операцията „Маре Нострум“ е най-добрата операция за спасяване на човешки живот и продължава и до днес. 

Дечева обясни, че планът „Матей“ е кръстен на бившия ръководител на страната – Енрико Матей. Той има за цел да подпомогне Африка за нейно собствено развитие, като набляга върху енергетиката, борбата с климатичните промени и други, неотложни за континента, въпроси. Целта на плана е след спомагането на развитието, жителите на страните от континента да предпочитат да останат там пред алтернативата за миграция в Европа. 

След визитата на Мелони в Етиопия тя заяви, че през октомври ще представи подробно плана „Матей“ в завършен вариант. Засега се смята, че инициативата включва множество инвестиции в различни сектори, сред които диверсификацията на природни ресурси и опазване на околната среда и водите. Друг сектор, за който Европа иска да помогне на Африка, е и стимулиране на нискоемисионните и възобновяеми енергии. Чрез този план се смята, че миграцията ще намалее драстично и ще може да има стабилно партньорство между европейските и африкански държави.

Какво ще се случи с плана „Матей“? Ще постигне ли партньорство Италия с Африка? Ще успее ли Европа да се справи с миграцията?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 03.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още