IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция стана първата страна в ЕС, която въведе 6-дневна работна седмица

Новите правила целят да засилят производителността

20:53 | 02.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg
Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Гърция въведе шестдневна работна седмица за някои фирми в опит да повиши производителността и заетостта, пише CNBC.

Регулацията, която влезе в сила на 1 юли, се противопоставя на глобалната тенденция компаниите да тестват по-кратка работна седмица.

Съгласно новото законодателство, което беше прието като част от по-широк набор от трудови закони миналата година, служителите на частния бизнес, които предоставят денонощни услуги, ще имат възможност да работят допълнителни два часа на ден или допълнителна 8-часова смяна.

Промяната означава, че традиционната 40-часова работна седмица може да бъде удължена до 48 часа на седмица за някои фирми. В инициативата за 6-дневна работна седмица не са включени работещите в ресторантьорството и туризма.

Подкрепящото бизнеса правителство на премиера Кириакос Мицотакис заяви, че мярката е едновременно „благоприятна за работниците“ и „силно ориентирана към растеж“. Тя цели да помогне на служителите, които не са компенсирани достатъчно за извънреден труд, и да помогне за справяне с проблема с недекларирания труд.

Синдикати и политически наблюдатели остро разкритикуваха този ход.

Говорител на гръцкото посолство в Лондон не е открит веднага за коментар пред CNBC.

Йоргос Кацамбекис, преподавател по европейска и международна политика в британския Loughborough University, описва въвеждането на новите правила от гръцкото правителство като „голяма стъпка назад“ за работна сила, която вече работи най-продължително в Европейския съюз.

Работниците в Гърция работят повече часове от тези в САЩ, Япония и други страни в ЕС, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Гръцките служители са работили средно по 1886 часа през 2022 г. Това е над средните 1811 часа в САЩ и 1571 средно за Европейския съюз.

„Гърците вече работят най-дълго на седмица в Европа. Сега те могат да бъдат принудени да работят шести ден след това решение на гръцкото правителство", коментира в социалната мрежа X Джон О’Бренън, професор по право на ЕС от Maynooth University в Ирландия. „Това е нелепо, на фона на преминаването към четиридневна работна седмица в повечето цивилизовани страни“, допълва той.

Доклад, публикуван от мозъчния тръст Autonomy по-рано тази година, установи, че повечето компании, участващи в най-голямото тестване на четиридневна работна седмица в света, са направили тази политика постоянна.

Всички консултирани ръководители на проекти и изпълнителни директори на компаниите, участващи в изпитанието, твърдят, че 4-дневната работна седмица е имала положителен ефект върху тяхната организация, като повече от половината описват въздействието като „много положително“.

Докладът посочва обаче, че персоналът във фирми, където допълнителният почивен ден е само слабо гарантиран или предоставен при условие за постигане на определени цели, има известни притеснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 час
подвеждащо заглавие... и глууупавия политкомисар клъвна на момента....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 час
*Гърците вече работят най-дълго на седмица в Европа. Сега те могат да бъдат принудени да работят шести ден след това решение на гръцкото правителство" - Дали точно гърците, или българите, работещи в Гълция? Повечето от тях работят от години на 7 дневна раб. седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още