IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превратът в Боливия – театър за власт и бъдеща саморазправа

Това беше ход на губещия популярност президент, коментира Стоил Цицелков, политически анализатор

16:30 | 28.06.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предстои да се разбере целта на преврата в Боливия, тя все още не е ясна. Това беше един театър, който да даде повече власт на настоящия президент, за да се саморазправя с бъдещи и потенциални опоненти. Това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

Преди дни военни, под ръководството на генерал Хуан Хосе Сунига, се опитаха да осъществят държавен преврат в Боливия, който приключи неуспешно. Войниците окупират площада пред президентския дворец и пробиват с бронирана машина металната му врата. След като нахлуват в двореца, генералът е арестуван, а военните се разпръсват.

„Оказа се, че това беше ход на губещия популярност президент да натрупа повече власт. Засега има спекулации, че това е нагласено събитие, тъй като населението на страната няма открит конфликт с управлението на държавния глава…Превратът беше добре излъчен за пред камерите на телевизиите. Самите намерения не стават ясни“, обясни ситуацията анализаторът. 

Той обърна внимание, че Боливия има опит с политически преврати.

Самият генерал Сунига не дава ясни и конкретни причини за бунта, нито обяснява как точно се очаква той да помогне на ситуацията в страната. Когато органите на реда го арестуват, той казва пред медии, че е бил накаран от президента да направи тази инсценировка.

„Без значение на мотивите, превратът обединява много народа, а се включиха и други държави, които да защитят демокрацията“, посочи Цицелков. Според него това е „един театър, с който президентът Арсе цели да натрупа повече власт, за да се саморазправя с бъдещи и потенциални опоненти“.

Какво се случва с наркотрафика в Южна Америка? Как може държавите да се оправят с високата престъпност? Как ще се развие политическата картина на континента?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още