IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната между Израел и Иран е неизбежна

Колкото по-дълго Израел отлага намеса срещу „Хизбула“, толкова по-вероятно става истинското скъсване на връзките с Америка

22:05 | 26.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Израел е изправен пред стратегически избор по отношение на Иран - война сега или война по-късно. Политическите условия за война сега са лоши. Стратегическите условия по-късно само ще се влошат, пише в коментар за Wall Street Journal Сет Кропси, президент на Йорктаунския институт.

Целта на Иран е да унищожи Израел като уникална еврейска държава чрез стратегия на изтощение. Моллите се надяват да обвържат Израел в поредица от конфликти и да го притиснат от различни ъгли, докато използват дипломация и медийна манипулация, за да удължат конфликта. Техеран разбира мощта на израелската армия, която се адаптира добре към трудните градски и подземни бойни условия в Газа. Израелските сили разполагат със страхотни въздушни, артилерийски и бронирани части, които, ако бъдат пренасочени на север, биха застрашили съществуването на „Хизбула“, най-способният посредник на Иран. Иранската стратегия за възпиране съчетава натиска върху САЩ със заплахата от широкомащабни ракетни атаки срещу важната израелска инфраструктура.

„Хамас“ е най-очевидният елемент от стратегията на Иран. Техеран иска терористичната организация не само да запази контрола над Газа, но и да постигне контрол над палестинското движение. Най-добрият начин да направите това е да принудите израелците да приемат „мирно споразумение“ с участието на арабските държави, което позволява на „Хамас“ да се интегрира в Палестинската автономия и да кооптира своя некротичен съперник „Фатах“. Тогава Западният бряг може да се превърне в друга ос на натиск върху Израел.

Единственият начин Израел да предотврати това е чрез фактическа окупация на Газа. Израел трябва да демонстрира на жителите на Газа, че каквато и да е официалната управляваща власт на територията, Израелските отбранителни сили (ИОС) няма да позволят на „Хамас“ или подобна терористична организация да се завърне. Както при всички тоталитарни режими, „Хамас“ създаде огромни стимули за сътрудничество и уби всяка възможна опозиция. Само чрез демонстриране на устойчивост ИОС може да прекъсне този цикъл и да насърчи алтернативна политическа структура.

Иран разбира това и е активирал мрежа от глобални ислямистки симпатизанти, за да засили обществения натиск върху Израел. Целта е да накара западните политици да подкрепят прекратяването на огъня, което ще отговори на целите на Иран. Като забавя конфликта и отделя Израел от САЩ и техните съюзници, Иран цели да превърне Израел в международен парий. В най-смелите мечти на моллите миграцията ще да изпразни Израел, подготвяйки сцената за превръщането му от еврейска държава в арабска.

От средата на първото десетилетие на този век политиката на Израел към Иран е политика на отложена конфронтация. Израел изгради системата за противовъздушна отбрана Iron Dome, за да унищожи нискотехнологичните ракетни и минохвъргачните залпове от Западния бряг, Газа и Ливан, смекчавайки необходимостта от наземни операции при всякакви обстоятелства, освен при най-лошите. През 2010 г. Израел проведе въздушна кампания в Ливан, Сирия и Ирак, за да попречи на иранските линии за доставки. Израел също извърши кибератаки, саботажи и убийства в Иран, за да попречи на ядрените амбиции на Техеран. Нищо от това не успя да елиминира заплахата, но стратегията спечели време и установи баланс на силите, който обезсърчи агресивните действия. Този баланс беше преобърнат на 7 октомври. Единственият начин да се възстанови е чрез елиминиране на една от заплахите на Иран. Очевидният кандидат е „Хизбула“.

Като манипулира САЩ с цел да обуздаят Израел, Иран се надява да държи последния обездвижен и бавно да подкопае волята му. В някакъв момент през следващите месеци Иран очаква прекратяване на огъня, което ще му позволи да превземе Западния бряг и да застраши съществуването на Израел.

Израел не е първата сила, изправена пред неприятен избор между подкопаването на съюзническите отношения и решителните действия срещу заплаха. Франция се сблъсква с подобна дилема през 30-те години на минали век. От 1935 до 1940 г. Франция се въздържа да действа сама срещу нацистка Германия, въпреки че има няколко възможности да го направи с разумни шансове за успех. Френската политическа върхушка приема, че когато настъпи войната с Германия, Франция ще се бие редом с Великобритания. Франция се изправя пред германската заплаха през 1940 г. в предпочитания от нея стратегически формат. Париж падна независимо от това.

Положението на Израел е удивително подобно. Еврейската държава е малка и уязвима. Тъй като няма военноморски сили, за да защити морската си граница, Израел се нуждае от американско военно снабдяване и разчита на САЩ за възпиране на намеси на други велики сили. И все пак това се превърна в стратегическа усмирителна риза, отчасти поради лошата израелска комуникация, но главно поради американската стратегическа ирационалност. Резултатът е нарастващо убеждение, че войната в Ливан може да бъде отложена до следващата година, след като президентът на САЩ се освободи от политически натиск и в идеалния случай с по-приятелска администрация в Белия дом.

Но Израел не трябва да оставя решаването на проблем за друга година. Колкото по-дълго отлага намеса срещу „Хизбула“, толкова по-вероятно става истинското скъсване на връзките с Америка. Постоянната мобилизация подкопава военния и икономически морал в Израел. Трябва да има бързи действия на север, със или без американското одобрение. То трябва да приеме формата на широкомащабна въздушна кампания, която да удари иранските командни възли и иранските съюзници в Сирия и Ливан. Стратегическите условия не са идеални, но чакането няма да ги направи по-добри, заключва Кропси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 10
alex8712
преди 3 дни
Русия-Украйна в Европа, Иран-Израел в Близкия изток, тепърва Китай-неуточнен обект в Азия - очертава се перфектната буря от международни конфликти за САЩ, принуждавайки ги да приоритизират едни съюзници пред други и без пълен фокус върху даден конфликт. Интересно дали ще успеят с multi taksing-a...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още