IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия продължава да обстрелва енергийната инфраструктура на Украйна

Руското министерство на отбраната потвърди ударите, като каза, че е действало в отговор на опитите на Украйна да навреди на руските енергийни съоръжения

16:10 | 22.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Операторът на електропреносната мрежа на Украйна удължи планираните по-рано прекъсвания на тока, след като руска ракета и дрон удариха важни енергийни съоръжения за осми път от март насам, съобщава Bloomberg.

Ukrenergo удължи прозореца за прекъсвания на електрозахранването в голяма част от Украйна в събота с допълнителни два часа. Потребителите трябва да очакват да останат без електричество за десет часа, до полунощ, изтъква операторът в Telegram.

Оборудването на електропреносната мрежа в Лвов и югоизточните райони на Запорожие беше поразено от руски въздушни удари тази нощ.

Град Ивано-Франковск в Западна Украйна също претърпя ракетен удар. Пострадали са сгради в Националния технически университет по нефт и газ, който обучава инженери и други в енергийната индустрия. 

Руското министерство на отбраната потвърди ударите, като каза, че е действало в отговор на опитите на Украйна да навреди на руските енергийни съоръжения. Мишена са били и складове за боеприпаси за оръжия, доставени от западни страни, съобщи министерството в Telegram.

Двама служители на Ukrenergo бяха ранени в Запорожие, а в съоръжение в област Лвов избухна пожар, чието погасяване отне няколко часа от няколко противопожарни бригади.

Силите на Кремъл са изстреляли 16 ракети от различни типове, както и 13 безпилотни летателни апарата Shahed, каза командващият военновъздушните сили Микола Олешчук в Telegram.

Енергийните системи на Украйна са обект на чести въздушни удари от есента на 2022 г., като потребителите в цялата страна претърпяха прекъсвания на електрозахранването, продължаващи често със седмици.

Ударите се засилиха през март и унищожиха около 9Gw от мощността на Украйна. Планираните прекъсвания на тока са широкоразпространени през последните няколко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 22.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още